Klietka pre škrečka - ako vybrať tú správnu?

Chystáte sa zabostarať si tento roztomilý prírastok do rodiny? Škrečky sú veľmi vďačnými a nenáročnými spoločníkmi. Nevyžadujú venčenie, komplikovanú veterinárnu starostlivosť, ani finančne náročnú potravu, či hračky. Navyše, učia deti zodpovednosti a starostlivosti o živého tvora.

Poradíme vám, ako vybrať takú klietku pre škrečka, ktorá pre ňho bude príjemným domovom a ozrejmíme vám najdôležitejšie aspekty výberu, aby bola jeho kúpa pre vás čo najjednoduchšia. 

Klietka pre škrečky je tvorená vaničkou (s prevýšením po obvode), ktorá je zvyčajne z plastu, alebo výnimočne z dreva. Zvyšok klietky predstavujú mriežkové steny. Výhodou klietky oproti sklenenému teráriu je, že klietka je vzdušná, nehromadia sa v nej plesne, vlhkosť, ani zápach. Drobným negatívom je menší neporiadok okolo klietky, ak je váš škrečok akčnejšej povahy.

Klietky môžu byť jednoduché, poschodové, alebo dokonca kombinované, kedy sú prepojené cez tunel. 

Čo sa týka jednoduchej klietky pre 1-2 škrečkov, jej minimálne rozmery by sa mali pohybovať okolo rozmerov 60x35x30 centimetrov. Poschodové klietky môžu mať základňu trochu menšiu, napríklad 40x35 centimetrov, keďže škrečok má dostatok priestoru na pohyb aj na ďalšom poschodí. Aby bolo druhé poschodie pre škrečka bezpečné, musí mať (rovnako ako prízemie) pevnú podlahu, aby nehrozilo, že si škrečok pomedzi mriežky zakliesni a poraní nožičku. Klietka by mala byť vyrobená z materiálov, ktoré sú odolné, no nepochybne aj zdraviu nezávadné. Dôvodom je, že škrečok má v rámci zábavy tendenciu klietku ohrýzať, čo by sa mu pri nevhodných materiáloch mohlo stať osudným. 

Odporúčame vyhnúť sa tiež klietkam, ktoré majú plné všetky steny okrem prednej. Vzduch v nich prúdi ťažsie, prehrievajú sa, a spolu s nimi aj drobné zvieratko. Jednoznačne praktické však je zaobstarať klietku, ktorá má z pevného materiálu vyrobenú zadnú stranu. Vyhnete sa tak nežiadúcim hoblinám za nábytkom. Štatisticky najčastejšie kupovanými klietkami pre škrečkov sú však tie, ktoré majú drôtené všetky štyri obvodové steny, a tiež tú hornú. Pozitívom tohto typu je pohodlné zavesenie kŕmidla, nádoby na vodu a preliezok bez obmedzení. 

Dno klietky by malo byť kvôli prevencii pred neporiadkom vyvýšené aspoň 8 centimetrov. Najideálnejšie poschodové klietky majú vyvýšenie dokonca na oboch podlažiach. Rozostupy medzi mrežami by mali byť husté v závislosti od druhu škrečka, nakoľko ich veľkosť sa môže pohybovať od 5-18 centimetrov. 

A na záver pár tipov, čo jednoznačne nesmie chýbať vo výbave klietky drobného spoločníka: 

  • domček - či už z hliny, dreva, alebo použijete starý kvetináč, na ktorom vytvoríte provizórny vstup a otočíte hore dnom, domček je pre škrečka nesmierne dôležitý. Slúži na spánok, ukrytie, i na škrečkovanie zásob. 
  • nádoba na potravu 
  • napájadlo na vodu
  • zdroje zábavy - bez nich bude škrečkovi otupno, bude podráždenejší, nervózny so sklonom hrýzť. Zaobstarajte mu preto bežecké koliesko, tunely, rebríky alebo preliezky. Možno budete prekvapení, no škrečok dokáže za deň prejsť v rámci svojej klietky aj niekoľko kilometrov. 
  • podstielka - z hoblín, sena, papiera, kukurice alebo drevených granuliek. V žiadnom prípade neodporúčame piliny.

minerálny kameň - nevyhnutný pre ohlodávanie a čistenie zúbkov, ako aj dopĺňanie potrebných minerálnych látok