Na čo sa zamerať pri výbere klietky a krmiva pre hlodavce

Sú vám sympatické tieto drobné stvorenia? Zaobstarať si hlodavca je skvelá voľba aj v prípade, že patríte medzi mačacích alebo psích alergikov, no napriek tomu túžite po zvieracom spoločníkovi. Ich veľkou výhodou je nenáročná starostlivosť, vďaka čomu sú vhodné aj pre deti, ktoré sa o hlodavcov zvyčajne dokážu postarať aj bez pomoci rodičov. Na čo sa teda zamerať, aby sa u vás tento domáci miláčik cítil spokojne a bezpečne? Najdôležitejšími sú jednoznačne kliekta a krmivo.

Klietka

Klietka pre hlodavce by v prvom rade nemala byť v žiadnom prípade umiestnená v prievane, v chlade alebo naopak priamo na slnku či pri kúrení. Nemala by byť ani prenášaná tak, aby zvieratko bolo vystavované teplotným výkyvom. Hlodavce nemajú silný imunitný systém, takže prílišné teplotné extrémy by im mohli závažne ublížiť. Klietka by mala byť pravidelne čistená, keďže čistota a hygiena je aj v prípade domáceho zvieratka nesmierne dôležitá. Pravidelná dezinfekcia klietky a výmena podstieľky nie je pre vás časovo ani finančne náročná, no má mimoriadny vplyv na zdravotný stav vášho zvieracieho kamaráta, a tiež na to, ako sa v ňom bude cítiť. 

Klietky pre hlodavce by mali vždy zohľadňovať, že aj keď ide o drobné zvieratká, aj tie potrebujú primeraný dostatok priestoru. Štandardná klietka pre jedného hlodavca najmenšieho typu by mala mať minimálne 40x30 centimetrov. V prípade, že ich chcete chovať viac, určite je vhodné zvoliť priestrannejšiu klietku, ktorá môže mať napríklad aj niekoľko poschodí. Ak sa jedná o väčšie druhy zvieratiek, ako sú napríklad morča, králik alebo fretka, určite siahnite po klietke, ktorá má dĺžku aspoň 80cm (ideálne aj 120cm).

Dôležité je tiež dno pokryté senom alebo kvalitnou podstielkou, ktorá musí byť vždy suchá. V klietke pre hlodavce jednoznačne nesmie chýbať miska na vodu a jedlo, domček, hračka na obhrýzanie a rôzne drobnosti, ktoré aktívnemu zvieratku spríjemnia deň - preliezky, hojdačky, bežecké koleso a pod.

Krmivo

Hlodavce majú relatívne citlivý tráviaci trakt, a tak by sme ho nemali zaťažovať potravinami, ktoré nie sú pre daný typ zvieratka určené. V lepšom prípade mu spôsobia tráviace ťažkosti a dočasný diskomfort, v horšom prípade sa mu môžu stať osudným. Každý druh hlodavca má svoje špecifické potreby, na ktoré by sme pri zostavovaní ich jedálnička mali brať ohľad. Vo všeobecnosti patria prevažne medzi bylinožravce, avšak nič nepokazíte ak mu občas dáte aj kúsok suchého chleba a piškóty. Mimoriadne obľubujú mrkvu, brokolicu, jablko, cukinu, patizón, tekvicu, kaleráb a uhorku. Samostatnou kapitolou je seno. Slúži nie len ako podstielka, ale aj ako zdravé a výživné krmivo. Je prírodné, obsahuje množstvo vlákniny a hlodavcom veľmi chutí. Seno určené na konzumáciu by malo byť v nádobke na jedlo, aby nebolo znehodnotené výkalmi. Vždy by sme mali zvoliť seno, ktoré je mäkké, čerstvé, a ktoré neobsahuje dlhé a tvrdé stonky - zvieratko by sa mohlo poraniť.

Hlodavce by nemali konzumovať kapustu, cesnak, cibuľu, či zemiaky. Určite by sa mali vyhýbať aj krmivám s veľkým obsahom obilnín. Nevhodný je tiež cukor, soľ, huby a mliečne výrobky. 

Za spokojné bruško a optimálnu klietku sa vám zvieratko istotne odvďačí svojou láskavou spoločnosťou.