Cestovný itinerár, vďaka ktorému si dovolenku na Cypre užijete plnými dúškami

Cyprus je fascinujúci ostrov s krásnymi plážami, bohatou históriou a skvelým jedlom. Je to nádherná dovolenková destinácia, ktorú si pre množstvo výhod vyberá čoraz viac turistov z celého sveta a nielen počas leta.

Ako to už ale chodí, pred odchodom do každého exotického rezortu je dobré mať niekoľko základných informácií, aby vás na dovolenke nič nepríjemne neprekvapilo. A pevne veríme, že náš cestovný itinerár by vám mohol v tomto smere pomôcť získať všetky potrebné informácie.


    1. Vstup

Nádherný Cyprus je súčasťou EÚ, ale nie je súčasťou schengenského priestoru. Do krajiny môžete vstúpiť s občianskym preukazom, musíte však prejsť imigračnou kontrolou. Na Severný Cyprus môžete oficiálne vstúpiť iba cez Cyprus. Na vstup do Severného Cypru stačí váš občiansky preukaz. Vstup do britských enkláv Akrotiri a Dekelia nie je možný, keďže ide o čisto vojenské základne.

    1. Jazyk

Grécky jazyk je národným jazykom Cypru. Na Severnom Cypre sa dohovoríte aj po turecky, koniec koncov je tento ostrov od Alanye, časti Turecka, vzdialený len niekoľko kilometrov. Všetci obyvatelia Cypru však najčastejšie hovoria po anglicky, pretože ostrov do roku 1960 patril Spojenému kráľovstvu.

    1. Doprava

Na Cypre a Severnom Cypre potrebujete cestovnú zástrčku pre britské zásuvky typu G. Prekvapí vás možno aj ľavostranná premávka a autá z požičovne. Cyprus bol predsa kolóniou Veľkej Británie, preto na celom ostrove vrátane Severného Cypru prevláda ľavostranná premávka. Požičovne áut majú tiež červenú poznávaciu značku. Informujte sa tiež priamo vo svojej autopožičovni, či chcete auto použiť na prekročenie hranice so Severným Cyprom.


Ak budete platiť v hotovosti, je dobré vedieť, že Euro je miestnou menou na Cypre a turecká líra je miestnou menou na Severnom Cypre.

    1. Kuchyňa

Cyprus vám vie ponúknuť viac ako len grécke jedlá. Na ostrove silno cítiť vplyv z Levanty, Turecka a Blízkeho východu. Tahini je jednou zo štandardných príloh na Cypre.


Určite by ste mali vyskúšať Keftedes, Kounouppodi Kappama a Bourekia v gréckej časti Cypru. V cyperských reštauráciách sú bežné aj jedlá z morských plodov, ako sú kalamáre alebo chobotnice.

Commandaria" je najstaršia značka vína na svete. Pochádza z rovnomennej vinohradníckej oblasti na Cypre.


Na Severnom Cypre oveľa viac cítiť turecký vplyv na ostrovnú kuchyňu, čo znamená, že ani takmer 100 rokov britskej nadvlády na Cypre nezanechalo v regionálnej kuchyni takmer žiadne stopy.


Samozrejmosťou budú krásne pláže, príjemná teplota a dokonalý relax v nádhernom prostredí. Najlepšie ale bude, ak sa o tom presvedčíte v praxi. Jeseň je na dovolenku na Cypre stále ideálna.


Zdroj obrázka: go-Foto/Shutterstock.com