Ako na cestovanie autom po Slovensku - tipy na úžasné výlety


Chceli by ste sa prevetrať a vziať vašu rodinku či kamarátov na výlet autom? Na Slovensku je neskutočne veľa miest, kam sa dá ísť pohodlne, a pritom môžete po ceste vidieť všetky krásy nášho kraja. Pozreli sme sa na tie najzaujímavejšie miesta, ktoré môžete obdivovať buď popri ceste, alebo sa rovno pozrieť aj bližšie. Je to len a len na vás.


Cesty, na ktoré sa oplatí vyraziť

Ak sa na výlete nechcete neustále naháňať a pozerať si nejaké spoje, najlepšou voľbou je auto. Prináša so sebou voľnosť, ktorú vám iný dopravný prostriedok asi ťažko poskytne. Aj v prípade, ak sa chcete ísť niekam bicyklovať, je predsa lepšie doviesť sa tam autom a okolité krásy si potom užívať už len z dvoch kolies.


Pripravili sme preto pre vás hneď niekoľko tipov na výlety autom, a to z rôznych kútov Slovenska.

Autom po Levoči a okolí

Boli ste už niekedy v Levoči a jej okolí? Nádherné mesto. Z Košíc to máte po diaľnici iba nejakú hodinku cesty autom, nakoľko je to približne 92 kilometrov. Ak by ste však chceli ísť mimo diaľnice, cesta sa vám predĺži aj o trištvrte hodinu.


zdroj: google.com.maps

Po ceste narazíte hneď na niekoľko historických pamiatok a nádherný Spišský hrad. A čo vás čaká v Levoči? Priamo v Levoči sa oplatí zájsť do Chrámu sv. Jakuba, kde nájdete najvyšší neogotický oltár na svete, dielo Majstra Pavla z Levoče. Ďalšou dominantou mesta sú aj evanjelický kostol, Spišské múzeum či socha Ľudovíta Štúra.


TIP: Ak by ste hľadali ubytovanie priamo centre mesta Levoča sa nachádza historický hotel u Leva . Z okien hotela je nádherný výhľad na stredoveké centrum Levoče s renesančnou radnicou, klietkou hanby a gotickým kostolom svätého Jakuba v ktorom sa nachádza aj gotický oltár Majstra Pavla z Levoče, najvyšší na svete.


Kúsok od Levoče, na Mariánskej hore, sa nachádza aj bazilika Nanebovzatia Panny Márie, kde sa každoročne koná hlavná púť. A ak máte v obľube jaskyne, približne za 45 minút od Levoče sa dostanete k Dobšinskej ľadovej jaskyni.


Zdroj: Bazilika Nanebovzatia Panny Márie, wikipedia.org

TIP: Zaujala vás hlavná púť na Mariánsku horu? Viac sa o nej dočítate v článku Najkrajšie a najnavštevovanejšie pútnické miesto, Mariánska hora.

Autom za krásami našich Tatier

Keď sa povie Slovensko, asi väčšina z nás si predstaví naše majestátne veľhory, Tatry. Chceli by ste zobrať auto a poobzerať sa po tatranskom okolí? Máme pre vás hneď niekoľko tipov na výlet.


Veľmi zaujímavým a zároveň aj najnavštevovanejším miestom v Tatrách je Štrbské pleso. Z nášho hlavného mesta sa tam po diaľnici dostanete za 3 a pol hodiny, no z opačného smeru, napríklad z Košíc, to máte len hodinu a pol.  


zdroj: google.com.maps

Veľkosťou je síce až druhé najväčšie, no v ktoromkoľvek ročnom období si nájde svoje publikum a svojich návštevníkov. V lete sa môžete ísť na Štrbské pleso člnkovať, prípadne sa tam len tak poprechádzať. V zime si zas môžete zalyžovať, ísť na bežky, prípadne si na lyžiach aj zaskákať.


Keď už budete v Tatrách, nezabudnite si obzrieť aj náš najvyšší štít, Gerlachovský štít. A ak by sa vám štíty priveľmi zapáčili, na Lomnickom štíte môžete dokonca aj stráviť noc. Pre milovníkov prírody máme ešte jeden tip. Zo spomínaného Štrbského plesa sa viete dostať aj k vodopádu Skok, 30 metrov vysokému vodopádu, ktorý je vraj jedným z najkrajších tatranských vodopádov.


Autom na špecifické miesta

Okrem známych miest sme si pre vás pripravili aj niekoľko menej známych. Napríklad pol hodinu od Prešova sa nachádzajú slovenské opálové bane, najstaršie opálové bane na svete. Tento svetový unikát pozná málo ľudí, ale prehliadka stojí za to.


Ďalším špeciálnym miestom Múzeum liptovskej dediny v Pribyline. Zo spomínaných baní to máte iba hodinku a pol po diaľnici. Ide o stavby zo zátopovej oblasti vodného diela Liptovská Mara, ktoré sú vlastne vysunutou expozíciou Liptovského múzea.


Ako posledné si povieme o špecializovanom pracovisku SAV, botanickej inštitúcii Arborétum Mlyňany, ktorá spravuje najväčšiu zbierku cudzokrajných drevín na Slovensku. Nájdete ho v obci Tesárske Mlyňany, v okrese Zlaté Moravce, necelých 80 km od Trnavy.


zdroj: google.com.maps