Letná dovolenka. Aké výhody má vlastná doprava?

Už sa neviete dočkať letnej dovolenky? Pokiaľ ste sa zatiaľ nerozhodli, kam pôjdete a ako, prečítajte si nasledovné tipy. Môžu vám pomôcť pri výbere destinácie (doma alebo za hranicami Slovenska) a typu dopravy (vlastným vozidlom alebo letecky).

Doma alebo v zahraničí?

Pri tejto otázke sú pre mnohých rozhodujúce v prvom rade financie. Majte jasný prehľad vo svojich financiách, aby ste vedeli, koľko môžete a akú sumu ste ochotní investovať do letnej dovolenky. Pri sumarizácii rozpočtu nezabudnite aj na bežné výdavky na danom mieste. Cena výletu sa totižto neskladá iba z cesty a ubytovania, ale aj stravy napríklad. Ak teda aj pre vás je pri výbere destinácie kľúčové to, ako hlboko budete musieť siahnuť do vrecka, určite si pozrite, či cieľ vašej cesty sa náhodou nezaraďuje do zoznamu predražených turistických miest.


Dovolenka doma je lacnejšia – hovoria mnohí, pritom toto tvrdenie nie je úplne jednoznačné. Fanúšikovia nízkorozpočtových výletov zastávajú iný názor, podľa nich pobyt pri mori môže vyjsť rovnako, dokonca aj lacnejšie ako víkend v Tatrách napríklad. Pokiaľ sa v tejto oblasti neorientujete, môžu vám pomôcť ponuky cestovných kancelárií alebo cestovateľské blogy.

Pandémia koronavírusu radikálne zmenila fungovanie sveta, tomuto javu sa nevyhli ani nízkonákladové letecké spoločnosti. Mnoho mesiacov existovali prakticky bez príjmov. Rátajte teda s tým, že letenky za pár eur môžu byť už len minulosťou.


Cesta autom

Najväčšia a bezkonkurenčná výhoda vlastnej dopravy je to, že sa nemusíte prispôsobovať žiadnym externým pravidlám a riadite sa iba podľa svojich vlastných plánov. Na cestu vyrazíte vtedy, keď to vy pokladáte za vhodné, zastavíte sa toľkokrát, koľkokrát sa vám zachce. Zbalíte si to, čo potrebujete a čo sa do vášho vozidla zmestí, svoje zážitky si môžete zaznamenať aj pomocou dronu, pretože vás neobmedzujú prepravné podmienky leteckej spoločnosti. (Pokiaľ ešte nie ste vlastníkom tohto šikovného lietadielka, určite sa nechajte očariť ponukou portálu Aeromodel.sk.)

Cesta autom si ale vyžaduje väčšiu mieru opatrnosti a zodpovednosti. Začnite s kontrolou svojho vozidla. Pokiaľ si nie ste istí, čo všetko je potrebné vo vašom aute vymeniť alebo opraviť, obráťte sa radšej na odborníkov. Je stále lepšie investovať do revízie doma, než hľadať akútne riešenie možných problémov v zahraničí. Povinná výbava auta by mala obsahovať autolekárničku, rezervné koleso so sadou na opravu defektu, reflexný odev, výstražný trojuholník. Všetky podrobné informácie ako aj ďalšie povinnosti vodiča nájdete na portáli Oponeo.sk.

Síce pozitívne myslenie je polovica úspechu, no dovolíme si tvrdiť, že tou druhou je pripravenosť. Práve preto, pozrite si manuál ako postupovať pri dopravnej nehode.


Cesta lietadlom

Pokiaľ ste sa rozhodli využiť leteckú dopravu, budete mať síce o zopár starostí menej (kontrola auta, samotné šoférovanie atď.), ale pribudnú iné. Cesta lietadlom môže byť limitujúca v tom, čo všetko si do kufra zbalíte, okrem toho neposkytuje prakticky žiadnu časovú flexibilitu.

V prvom rade si pozrite to, aký typ batožiny je zahrnutý v cene vašej letenky, dbajte na maximálne povolené rozmery. Pokiaľ máte len príručnú batožinu, zabudnite na ostré predmety (napríklad manikúrové nožničky), pretože počas bezpečnostnej kontroly by vám ich aj tak zobrali. Drogériu a iné tekuté položky a pasty môžete prevážať iba v nádobách s maximálnym objemom 100 ml, a tých môžete mať najviac len 10. Musíte ich zabaliť do priesvitného vrecúška.

Nezabudnite ani na odbavenie na let. Letenka totiž nie je „lístkom na lietadlo“, budete potrebovať aj palubný lístok. Odbavenie sa volá check-in, a niektoré letecké spoločnosti poskytujú túto službu bezplatne iba online. Pokiaľ cestujete v rámci zájazdu s cestovnou kanceláriou, opýtajte sa, či vám palubný lístok vystavia alebo či táto povinnosť čaká vás.


Zdroj: https://www.hobbyportal.sk/pc-a-technika/ostatne85/drony-pre-zaciatocnikov-ako-si-poradit-s-vyberom

Zdroj fotiek: freepik.com