V jednoduchosti krása – Rubikova kocka

Určite si to z detstva pamätáte aj vy. Kto nemal doma Rubikovu kocku a aspoň raz si ju neskúsil zložiť do pôvodného stavu, ten akoby ani nevyrastal v závere 20. storočia. V časoch bez počítačov a herných konzol boli deti „odkázané“ na hračky ako Rubikova kocka, čo určite nemôžeme považovať za nesprávne. Veď Rubikova kocka predstavuje matematický hlavolam, ktorý pomáha rozvíjať logické uvažovanie. A to nielen deťom, ale prakticky komukoľvek. Zložiť kocku, kde sú tisícky až milióny rôznych kombinácií, nie je vôbec ľahké.

V jednoduchosti je krása

Vynález menom Rubikova kocka je dokonalým príkladom a potvrdením, že v jednoduchosti je krása. Pri tejto hračke totiž nepotrebujete žiadnu nabíjačku, žiadne tužkové baterky, monitor alebo pripojenie na internet. Stačí si ju raz kúpiť a následne si ju môžete nosiť so sebou kamkoľvek sa vydáte. Možno ste nevedeli, že Rubikovu kocku vynašiel v 70-tych rokoch 20. storočia Ernö Rubik, maďarský matematik. Možno ani on sám v tej chvíli nevedel, aký populárny bude jeho vynález.

Nielen pre deti

Rubikova kocka je určená prioritne pre deti od 8 rokov a vyššie, no nie je to „len“ hračka. Hrajú sa s ňou aj mnohí dospelí, ktorí sa takto napríklad odreagúvajú po práci alebo, a to je určitá úzka skupina ľudí, sa v súťažiach snažia Rubikovu kocku zložiť čo najrýchlejšie. Svetový rekord v poskladaní kocky predstavuje neuveriteľných 3,47 sekundy! A to si vezmite, že niekomu môže trvať celé dni, kým kocku zloží do pôvodného stavu. Nie je to také ľahké, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Výborné na zábavu i získavanie logického myslenia

Je to dobrá zábava – idete ako partia kamarátov na chatu a popri zábave si dáte súťaž, kto ako prvý zloží Rubikovu kocku. Ak sa s kockou hrajú deti, tak pre nich predstavuje spôsob, ako získať, upevniť a ešte zlepšiť logické uvažovanie. Rubikova kocka je matematický hlavolam a bez logiky veru zložiť nepôjde. Takže áno – v jednoduchosti je krása a Rubikova kocka je vhodná pre mladších i starších.

Zdroj obrázka:

Smyshliaeva Oksana / Shutterstock.com