Ako ušetriť, keď chcete zachovať vysokú mieru efektivity práce?

Hľadanie rovnováhy medzi šetrením a udržaním vysokej efektivity práce môže byť ako balansovanie na lane. Jedno zlé rozhodnutie, a buď skončíte s hŕbou ušetrených peňazí, ale nulovou produktivitou, prípadne budete efektívni, ale váš rozpočet v troskách. Dá sa teda vôbec taká kombinácia dosiahnuť? Samozrejme! Tu je niekoľko tipov, ako ušetriť a zostať produktívny.

Použité mobilné telefóny: Lacnejšie neznamená horšie

Nový smartfón každé dva roky je síce fajn, ale skúste sa zamyslieť, či je to naozaj nutné. Výkonné použité mobilné telefóny sú čoraz populárnejšou alternatívou. Prečo? Pretože špičkový výkon mobilov nepadne o polovicu hneď, ako ich predajca vytiahne z krabice. Životný cyklus moderných smartfónov sa dá bezpečne predĺžiť až o tri až päť rokov. Kvalitný použitý mobil môže byť tak skvelou investíciou, pretože dostanete zariadenie, ktoré zvládne všetko potrebné (a ešte viac), ale za polovičnú cenu.


Ak teda používate mobil hlavne na prácu – e-maily, komunikáciu, aplikácie – investícia do jemne použitého modelu vám prinesie rovnakú produktivitu ako úplne nový telefón. A ak sa bojíte o vzhľad? Nové obaly vyriešia všetko.

Náhradné náplne do tlačiarne Canon: Netreba byť otrokom značky

Originálne tonery môžu byť poriadne drahé. Kompatibilné modely, vrátane náhradných náplní do tlačiarne Canon, pritom fungujú rovnako spoľahlivo ako originály, pričom môžu znížiť náklady až o 50 %.


Pokiaľ si vyberiete overených výrobcov kompatibilných alternatív, vaša kvalita tlače a výkon tlačiarne zostanú na vysokej úrovni. A ak vás trápi otázka ekológie – používanie náhradných náplní často znamená menej odpadu, pretože niektoré firmy poskytujú programy na recykláciu starých kaziet.

Pracujte inteligentnejšie, nie tvrdšie: Multitasking je mýtus

Všetci sme počuli tú legendu, že multitasking nás robí efektívnejšími. Pravda je však iná. Výskumy ukázali, že ľudia, ktorí sa snažia robiť viac vecí naraz, v skutočnosti robia všetko pomalšie a s vyšším počtom chýb. Čiže multitasking je fajn len ak chcete simulovať prácu.


Namiesto toho sa zamerajte na techniky ako pomodoro (25-minútové intervaly práce s 5-minútovými prestávkami). Tento prístup zvyšuje sústredenie, eliminuje rozptýlenia a znižuje únavu. Pracovať inteligentnejšie znamená robiť menej a dosiahnuť viac – čo je v konečnom dôsledku efektívnejšie (a lacnejšie) než snaha stíhať všetko naraz.

Cloudové riešenia: Hardvér nepotrebujete, keď máte dáta v oblakoch

Vedeli ste, že s cloudovými riešeniami, ako sú Google Drive, OneDrive alebo Dropbox, môžete ušetriť na drahom hardvéri a zároveň zvýšiť efektivitu tímovej práce?


Štúdia z International Journal of Cloud Computing potvrdzuje, že používanie cloudových riešení znižuje náklady na IT infraštruktúru až o 30 %, pričom zvyšuje flexibilitu a bezpečnosť. Dáta sú dostupné z každého zariadenia, takže vaši zamestnanci alebo kolegovia môžu spolupracovať bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzajú. A bonus? Žiadne starosti s bezpečnosťou a údržbou vlastných serverov.


Zdroj obrázka: Friends Stock/adobe.stock.com