Ako na rýchly výber najlacnejšieho PZP: Praktické tipy a triky

Hľadanie najlacnejšieho povinného zmluvného poistenia auta môže byť rovnako napínavé ako zháňať v práčke strateného partnera ponožky, s tým rozdielom, že lacné PZP naozaj existuje. Stačí vedieť, kde a ako si ho vybrať.

Či už máte nový elektromobil alebo 20-ročnú klasiku, voľba správneho PZP nemusí byť nočnou morou. Vďaka moderným online nástrojom a troche prieskumu si viete poistenie zabezpečiť rýchlo a výhodne.

PZP online: „Trhovisko“ poisťovacích ponúk

Najlepší spôsob, ako získať prehľad o cenách povinného zmluvného poistenia auta, je navštíviť porovnávací portál na internete. Tieto nástroje vám umožnia jednoducho zadať údaje o vašom vozidle a okamžite získať prehľad ponúk od rôznych poisťovní. Nie je to žiadna raketová veda – stačí vyplniť základné informácie ako vek vodiča, výkon vozidla, objem motora či počet najazdených kilometrov a prehľadné PZP online vám dá najlepšiu odpoveď.

 

Výhodou tohto riešenia je, že dokáže automaticky porovnať ceny poistenia od rôznych poisťovní, čím vám ušetrí hodiny strávené telefonovaním a vyhľadávaním. Je to ako mať v rukách „trhovisko“ poisťovacích ponúk, kde si môžete vybrať tú najvýhodnejšiu. Ceny PZP sa môžu líšiť aj o desiatky eur – takže práve takéto porovnávanie sa naozaj oplatí.

Autodiely podľa VIN: Spôsob, ako ušetriť na servise

Keď už hovoríme o autách a ich poistení, je dôležité spomenúť aj náklady na opravy. Každé vozidlo občas potrebuje nový nárazník alebo brzdové doštičky. Našťastie, dnes existujú online nástroje na vyhľadávanie kvalitných autodielov podľa VIN (Vehicle Identification Number), ktoré vám umožnia presne identifikovať diely pre vaše auto.

 

Tento údaj je jedinečný pre každé vozidlo a umožňuje vám nájsť súčiastky, ktoré boli vyrobené špeciálne pre konkrétny typ vášho vzidla. Ide o jednu z najrýchlejších, najspoľahlivejších a úsporných metód, vďaka ktorej sa môžete dopracovať k potrebnému dielu bez obáv z jeho nevyhovujúcich vlastností.

Faktory ovplyvňujúce cenu PZP

Podľa údajov Slovenskej asociácie poisťovní vzrástla priemerná cena PZP v roku 2023  o 5 %, napriek tomu ale existuje niekoľko ďalších možností, ako si jeho cenu znížiť. Veľmi často môžete ušetriť, ak ste bez škodových udalostí, alebo ak uzavriete poistenie online, pretože mnohé poisťovne poskytujú zľavy za online uzatvorenie zmluvy.

Cena PZP ale nezávisí iba od vášho vozidla, ale aj od vás? Poisťovne berú do úvahy množstvo faktorov – od veku vodiča až po miesto bydliska. Mladší vodič s vyšším výkonom motora má napríklad vyššiu pravdepodobnosť poistnej udalosti, a preto platí vyššie PZP. V niektorých prípadoch môžu poisťovne zohľadniť aj to, kde parkujete svoje auto – ak ho nechávate cez noc na ulici, môžete mať vyššiu poistku ako niekto s garážou.

 

Správny výber PZP teda nie je len o najnižšej cene, ale aj tom, aby mali vždy po ruke krytie, ktoré naozaj potrebujete, ideálne bez zbytočných komplikácií!

 

Zdroj obrázka: NongAsimo/adobe.stock.com