Ako zvýšiť efektivitu práce, pri ktorej neustále sedíte

Sedavé zamestnanie je pre mnohých z nás realitou. Celodenné sedenie za počítačom však môže mať na zdravie aj výkonnosť negatívne dôsledky. Ako teda zvýšiť efektivitu práce, minimalizovať riziká a cítiť sa lepšie aj po ôsmej hodine v kancelárii?

Ergonomická pracovňa

Základom vysokej efektivity práce je nielen v kancelárii neustále dostupný Epson L3050 toner do tlačiarne, ale aj pohodlie. Ergonomické stoličky, správne nastavené monitory a kvalitné podložky pod myš môžu urobiť zázraky. Ideálna výška monitora je na úrovni očí, aby ste predišli namáhaniu krčnej chrbtice. Stolička by mala podporovať prirodzené zakrivenie chrbtice a umožniť vám sedieť s nohami pevne na zemi. Výsledkom bude nielen vaše maximálne pohodlie, ale aj až o 17 % zvýšená produktivita.

Prestávky a mikro-pohyby

Dlhé hodiny sedenia prispievajú k znižovaniu koncentrácie a bolesti chrbta. Krátke prestávky každých 30 minút môžu výrazne zlepšiť fyzickú aj mentálnu výkonnosť. Stačí sa postaviť, pretiahnuť alebo urobiť pár krokov okolo stola. Existujú dokonca aj aplikácie, ktoré vás na tieto oddychové časy upozornia.

 

Nahradiť ich môžu aj špeciálne mikro-pohyby, počas ktorých stačí jemne hýbať nohami pod stolom alebo sa naťahovať. Aj takéto jednoduché úkony zlepšujú cirkuláciu krvi a znižujú únavu tela a jeho mysle.

Správna BOZP

Efektivita práce závisí aj od dodržiavanej BOZP. Práca v nevyhovujúcich podmienkach nielenže znižuje výkon, ale môže viesť aj k zdravotným problémom, ako je syndróm karpálneho tunela či bolesti chrbtice. Zamestnávateľ by mal dbať na kvalitné pracovné prostredie – od správneho osvetlenia až po reguláciu hluku, pretože, ak sedíte v tmavom kúte kancelárie s blikajúcou žiarivkou, vaša motivácia bude na bode mrazu.

Organizácia práce a technológie

Efektivitu výrazne zvyšuje aj dobrá organizácia. Multitasking je naopak mýtus, pretože podľa výskumov znižuje produktivitu až o 40 %. Preto je lepšie sústrediť sa na jednu úlohu a dokončiť ju skôr, než sa pustíte do ďalšej. Moderné technológie vám pri tom môžu byť skvelým pomocníkom. Používajte plánovacie aplikácie, ktoré pomáhajú efektívnejšie manažovať čas a úlohy.

Hydratácia a výživa

Výskumy dokázali, že aj mierna dehydratácia môže spôsobiť pokles kognitívnych funkcií a sústredenia. Preto nezabúdajte piť dostatok vody počas dňa. Pomôcť môže aj zdravé občerstvenie, ako sú orechy či ovocie, ktoré udržia hladinu energie stabilnú.

Stojace stoly a aktívne sedenie

Ak je to možné, zvážte použitie stojaceho stola. Štúdie ukázali, že striedanie státia a sedenia môže znížiť riziko srdcových chorôb a podporiť koncentráciu. Aktívne sedenie – napríklad na loptách alebo balančných stoličkách – je ďalší spôsob, ako zapojiť svaly aj počas práce.

Znižovanie stresu

Nakoniec, nezabúdajte na svoje duševné zdravie. Práca v sedavom zamestnaní môže byť stresujúca, preto je dôležité mať pod kontrolou pracovný stres. Rôzne relaxačné techniky, ako je meditácia alebo dychové cvičenia, vám pomôžu zostať pokojní a sústredení.

 

Zdroj obrázka: pathdoc/adobe.stock.com