4 tipy ako vybrať najvhodnejšiu stolnú lampu

Osvetlenie je dôležitou súčasťou každej miestnosti, pretože vhodne zvolené svietidlá sú nielen funkčným, ale aj estetickým doplnkom. Pre pohodovú atmosféru si však treba vybrať nielen vkusný dizajn, ale aj vhodnú farba svetla.

Ako si vybrať stolnú lampu?

Zvážte, aký bude účel stolnej lampy?

 

Účel je to prvé, čo by ste si mali ujasniť! Je veľký rozdiel medzi lampou na pracovný stôl, lampičkou na nočný stolík alebo doplnkovým osvetlením do obývačky. Kancelárske stolné lampy by mali mať pohyblivé rameno a nepriesvitné tienidlo. Vďaka tomu budete môcť svetlo nasmerovať presne tam, kam potrebujete. Lampy na nočný stolík alebo svietidlá, ktoré sú len doplnkové môžu mať textilné alebo dizajnové tienidlá.

Teplé alebo studené svetlo?

 

Farba svetla súvisí skôr s výberom žiarovky, ale v tejto súvislosti je dôležitý účel svietidla. Studené biele svetlo podporuje koncentráciu, takže je vhodné na pracovný alebo študentský stôl. Teplé svetlo je vhodnejšie pri odpočinku, teda napríklad pri relaxe s knihou alebo ako doplnkové osvetlenie.

Materiál stolnej lampy

 

Základňa stolnej lampy sa najčastejšie vyrába z kovu, ale dizajnové lampy môžu byť aj z keramiky, porcelánu, dreva či dokonca plexiskla. Tienidlá sú zvyčajne z textilného materiálu alebo z kovu.

 

K modernému či industriálnemu štýlu sa výborne hodia aj kovové dizajnové stolné lampy Spotlight, ktoré pripomínajú reflektory. Ak je vaša domácnosť zariadená viac klasicky alebo vo vintage štýle, stavte na tradičnejšie modely ako sú elegantné lampy s dreveným podstavcom a krémovým textilným tienidlom.

Dizajn stolnej lampy

 

Pri svietidlách na kancelársky stôl sa hľadí viac na funkčnosť ako na dizajn. V ostatných prípadoch máte v podstate voľnú ruku. Staviť môžete na jednoduchý dizajn, ktorý sa hodí takmer ku všetkému, alebo interiér oživiť niečím unikátnym ako je napríklad stolná lampa s podstavcom v podobe surikaty.

 

Takéto a iné dizajnové lampy, doplnky či nábytok nájdete v ponuke e-shopu estila.sk.

 

Zdroj obrázka:Africa Studio/Shutterstock.com