Ako môžete výmenou poškodeného tlmiča v aute zlepšiť jeho výkon?

Tlmiče patria k častiam vozidla, ktorých prítomnosť neriešime do momentu, kým sa nestane súčasťou našej jazdy na dlhej ceste nepríjemné prekvapenie v podobe zhoršenej kvality jazdy alebo jej úplné prerušenie.

Tlmiče slúžia na správne odpruženia auta, podporujú jeho správne ovládanie, prispievajú k stabilnejšej a pohodlnejšej ceste, znižujú brzdnú dráhu auta a chránia pneumatiky vozidla pred opotrebovaním. Celkovo je vďaka tlmičom aj bezpečnosť stroja vo všeobecnosti vyššia.

Avšak, keď toto odpruženie nefunguje tak, ako by malo, môžete na tieto výhody zabudnúť. Pokračujte v čítaní a o výmene týchto častí vozidla sa dozviete viac.

    1. Dôležitá spojka každého auta

Šťastie na nerovnosť povrchov vozovky a jej nízku kvalitu majú v našej krajine asi viacerí majitelia vozidiel. Tlmiče pomáhajú vozidlu sa s nepríjemnými nárazmi vyrovnať zvýšenou trakciou a kontrolou kolies.

Vytvorenie pevnosti medzi pneumatikami a nerovným jazdným povrchom vozovky zaisťujú tlmiče, čím sa stávajú dôležitou spojkou v plnohodnotnom fungovaní vozidla aj za náročných podmienok. Tlmiče vám pomáhajú mať pri ovládaní vaše auto pod kontrolou, vozidlo vie lepšie brzdiť a celkovo získava na vozovke lepšiu stabilitu.

    1. Časté a dôkladné kontroly tlmičov sú základ

Vplyvom väčšieho výskytu nerovných povrchov a zvýšenou námahou vozidla a kolies, sa opotrebenie tlmičov zvyšuje. Odborníci preto odporúčajú kontrolovať ich stav pravidelne, ideálne v rámci každej servisnej prehliadky, prípadne po každých 20 000 najazdených kilometroch. Nové tlmiče vám pri jazde poskytnú vysoký komfort a zaistia plynulý chod auta.

Varovať na poškodenia tlmičov vás môže viacero indikátorov. Všímať si treba možné poškodenie guľových čapov riadenia a zavesenia kolies. Slabá odozva riadenia môže signalizovať poruchu tlmičov tiež. Rovnako vie potrebu výmeny odpruženia signalizovať aj únik kvapaliny z tlmiča alebo nadmerné nakláňanie vozidla pri zmene jazdného pruhu.

    1. Výmena v pároch je lepšia

Či už sa na to odhodláte sami alebo v servise, je vždy lepšie realizovať výmenu tlmičov v pároch. Nový tlmič si nemusí s tým starším a opotrebovaním na náprave rozumieť, výsledkom čoho bude nerovnomerné tlmenie a nadmerné opotrebovanie nového tlmiča, do ktorého ste práve investovali.

Ak preto pozorujete problémy s riadením a nápravou či kolesami, určite si nechajte auto a najmä jeho tlmiče skontrolovať.

Zdroj obrázka: Orlov Alexsandr/Shutterstock.com