Ako sa správnym praním vyhnúť poškodeniu práčky i bielizne?

Napriek tomu, že si to nevieme vďaka mnohým funkciám moderných práčok dnes už ani len predstaviť, stále je možné pri nesprávnom postupe vystaviť toto zariadenie, ale aj oblečenie výraznému poškodeniu a predčasnému zlyhaniu skrátením jeho životnosti. Vyhnúť sa tomu dá, ak sa naučíte pri praní postupovať podľa určitých krokov a pravidelne ich dodržiavať.

Ktoré to sú? Pokračujte v čítaní a dozviete sa viac.


    1. Správne zvolený prací cyklus je základ

Ak ste nováčik a pranie bielizne ste doteraz neriešili, pomocníkom pri údržbe odevov vo vašej práčke a správnej voľbe pracieho programu by mali byť štítky na odevoch. Skúsenejší ľudia to majú v oku už aj na základe samotného materiálového zloženia odevu. Treba si uvedomiť, že látky samotných odevov si zachovávajú svoju krásu a kvalitu len vtedy ak sa s nimi pri praní a čistení zaobchádza šetrne. Správne zvolený prací cyklus tomu napomáha!

Nie vždy je vysoká teplota vody a veľký prevodový stupeň zárukou dôkladne čistého odevu. Aj v chladnejšej vode je možné oblečenie zbaviť nečistôt dlhším časom prania. Okrem peňazí a elektrickej energie si tak istíte aj dlhšiu životnosť dôležitého ohrievacieho telesa Bosch v práčke.

    1. Naučte sa používať správne množstvo kvalitného pracieho prostriedku

Ďalším dobrým tipom, ako predĺžiť životnosť práčky, ktorá sa postará o vždy čistú bielizeň a jej kvalitu, je investovať do správneho pracieho prostriedku. Ešte lepšie však je, ak sa naučíte pri praní používať aj jeho správne množstvo. To že ho dáte do určenej nádržky viac ešte neznamená, že bude bielizeň čistejšia.

Koľko špeciálnej čistiacej látky na jeden prací cyklus použijete závisí od viacerých faktorov. Rozhodujúce slovo má miera znečistenia pranej bielizne, tvrdosť vody a množstvo odevov, ktoré chcete na jeden cyklus v bubne oprať.

    1. Vyhýbajte sa príliš vysokým alebo nízkym teplotám vody

Napriek dostupnosti nových náhradných dielov Bosch na internete a možnosti s nimi vyradený stroj z prevádzky rýchlo opraviť, je lepšie sa vyhýbať poškodeniu jednotlivých dielov i odevov aj správne volenými stupňami teploty vody.

Väčšina nečistôt sa dobre a rýchlo z odevov odstráni už pri teplote 30 alebo 40 stupňov. Odporúčanou teplotou na pranie viacerých textilných materiálov je vo všeobecnosti teplota vody 30 stupňov, pri ktorých môžete bez problémov vyčistiť blúzky, košele, tričká, svetre a dokonca aj nohavice.

Vyššie teploty vody sa odporúčajú na čistenie spodnej bielizne, uterákov a posteľnej bielizne. Rovnako je lepšie vyššie teploty a prací prostriedok na báze bielidla používať pri odevoch alergikov, kde sa textil zbaví všetkých rizikových alergénov a nečistôt.

    1. Dajte si pozor na správne naplnenie bubna

Podobne ako pri umývačke riadu, aj pri praní je dôležité (nielen z dôvodu úspor vody a elektriny) spúšťať konkrétny prací program až vtedy, keď je bubon dostatočne naplnený. Pri naplnení bubna odevmi však treba myslieť aj na určitú vôľu, aby mal textil dostatočnú voľnosť pohybu pri otáčkach. Ak ide o jemnú alebo vlnenú látku, tie by mali mať na pranie ešte viac miesta.

    1. Príliš časté pranie odevov znižuje kvalitu materiálu

Ani interval prania konkrétnych odevov by ste nemali podceňovať. Príliš časté pranie znižuje kvalitu oblečenia, ktoré zároveň stráca svoju farbu. Neznamená to však, že musíte chodiť v znečistenom oblečení, netreba ho ale prať každý jeden deň a pri minimálnom znečistení.

Uvidíte, že sa vám za takýto prístup poďakuje nielen oblečenie, ale aj práčka, ktorá vám bude bez poruchy slúžiť dlhé roky.

Zdroj obrázka: Varavin88/Shutterstock.com