Ako na bezpečnú a pohodlnú jazdu na motorke počas horúčav?

Slnečné počasie sprevádzané postupným zvyšovaným denných aj nočných teplôt nás láka tráviť vonku na čerstvom vzduchu viac času. Platí to aj pre motorkárov, pre ktorých však môžu byť vysoké teploty na horúcom asfalte nebezpečné, pokiaľ nebudú venovať pozornosť dostatočnej a adekvátnej príprave.

Ak preto plánujete nasledujúce dni osláviť príchod jari výletom na milovanej motorke, zoznámte sa s tipmi, vďaka ktorým bude takýto relax pre vás aj bezpečný.

    1. Základom každej cesty na motorke je povinná výbava v podobe kvalitnej prilby

Dôvodom nosenia motorkárskej prilby nie sú len vysoké teploty a dĺžka cesty, ale najmä všeobecný charakter jazdy, pri ktorej nie je vaše telo a ani najviac ohrozená hlava, žiadnou špeciálnou konštrukciou motorky chránená. Aj zo zákona patrí prilba na motorku k povinnej výbave, na ktorú by ste nemali vy ani spolujazdec nikdy zabudnúť.

Výber vhodného modelu je samozrejme vecou vkusu, celotvárové riešenia ale ponúkajú kompletnú a lepšiu ochranu, výklopné prilby vám prinášajú pri jazde na motorke väčší komfort.

    1. Dôležitú ochrannú funkciu zohráva aj kvalitné oblečenie na motorku

Nevyhnutnosťou pri jazde na motorke je aj ochrana iných častí tela v podobe kvalitného oblečenia. Aj počas vysokých teplôt, kedy na sebe nechceme mať vôbec nič, sa kvalitné oblečenie na motorku odporúča!

Aj kožené a iné špeciálne odevy s konkrétnymi spevnenými časťami disponujú materiálmi, ktoré odvádzajú pot, telo zostáva vetrané a pritom dokonale chránené pri páde vo vysokej rýchlosti. Koža je odolnejšia proti oderu, textil zasa pohodlnejší, ideálna je preto kombinácia spomínaných materiálov.

Oblečenie spolu s prilbou do značenej miery alternuje konštrukciu vozidla, ktorá vás chráni pri jazde v aute.

    1. Nezabudnite na moto rukavice

Nielen v zime, ale najmä v lete vám pohodlné moto rukavice prinesú pri dlhých výletoch väčší komfort a ochranu. Tie najlepšie modely sú vybavené odolnými materiálmi so špeciálnou výstužou a ochranou kĺbov prstov. Výhodou rukavíc počas letnej jazdy na motorke je aj fakt, že (okrem ochrany) zlepšujú uchopenie riadidiel a minimalizujú riziko popálenia dlaní od rozpálených materiálov a častí stroja.

    1. Zvážte čas jazdy

Aby ste sa pri jazde na motorke vyhli nepríjemným pocitom, ktoré sú vyvolané vysokými dennými teplotami, je vhodné si premyslieť čas výletu. Skoré ranné alebo večerné hodiny sú za dobrej viditeľnosti pre tento typ jazdy najlepšie riešenie. Horúčavy počas obeda môžu byť nielen nepríjemné, ale aj nebezpečné.

Pre bezpečnú jazdu na motorke počas letných horúčav je dôležité aj dodržiavanie pitného režimu, nosenie funkčného spodného prádla, voľba správnej trasy, dodržiavanie rýchlostného limitu a pravidelných prestávok.

Zdroj obrázka: Lukas Gojda/Shutterstock.com