Plánujete podnikať? Poradíme vám, kde hľadať úspory

Mnoho ľudí sníva o vlastnej spoločnosti. Dôvody môžu byť celkom odlišné. Na rozbeh podnikania niekedy stačí zaujímavý nápad. Potom sú tu tí, ktorí chcú viac nezávislosti alebo byť sami sebe šéfom. Avšak, bez ohľadu na dôvod, pre ktorý sa rozhodnete začať podnikať, potrebujete určitý počiatočný kapitál a veľa trpezlivosti.

Začať podnikať väčšinou nie je lacná záležitosť, šetrenie a hľadanie úspor bude preto na mieste. Kde úspory ale hľadať? Odpovede nájdete v našom článku.

    1. Šetrite ako majstri sveta

Ak chcete dosiahnuť veľký úspech s novým podnikaním, musíte si vytvoriť zvyk šetriť všade. Dá sa to aj pri samotnom výbere spoločnosti, stačí, ak z dostupnej ponuky využijete cenovo výhodný predaj spoločnosti s históriou.

Len ten, kto sa naučí správne šetriť, dokáže byť úspešný so svojou firmou.

Pred začatím vlastného podnikania by ste si tiež mali vytvoriť finančný plán. Týmto spôsobom je jednoduchšie zistiť, koľko vlastného kapitálu máte k dispozícii a aká je požadovaná výška úveru.

    1. Potrebujete priestory?

V závislosti od typu podnikania by ste mali hľadať aj cenovo dostupné priestory. Položte si otázku, či môžete začať podnikať vo svojich súkromných štyroch stenách bytu? Neskôr, keď sa príjmy zvýšia, sa predsa môžete presťahovať do kancelárie.

Porovnať treba aj nájomné. Ak tu vidíte veľké cenové rozdiely, môžete správnym výberom ušetriť veľa peňazí. Preto by ste mali hneď na začiatku zvážiť, či si naozaj musíte otvoriť kanceláriu na výbornom mieste priamo v centre mesta, alebo sa predsa len presťahovať na perifériu. Prípadne si môžete prenajať lacnú virtuálnu kanceláriu, ktorou sa veľmi veľa vecí vyrieši!

    1. Buďte opatrní s daňami

Ak ste využili pri zakladaní firmy lacný predaj platcov DPH, je dobré, ak sa naučíte správne riadiť aj daňové zaťaženie. Ušetriť predsa môžete aj na daniach. To si vyžaduje dobrého daňového poradcu, ktorý poskytuje dostatočné informácie o možnostiach daňového plánovania. V opačnom prípade sa môžete rýchlo dostať do pascí nákladov.

Téma daní sa samozrejme nie vždy spája so skvelou zábavou. Napriek tomu by ste tu mali byť vždy aktuálny, aby ste si mohli lepšie naplánovať potenciál úspor.

Nízke preddavky na daň určite nemajú chybu. Radosť však trvá len dovtedy, kým nepríde daňový nedoplatok. Ak daň nie je vopred správne vypočítaná, v určitom okamihu nevyhnutne príde veľký šok a niekedy sa skončí vážnymi problémami s likviditou.

Ak si dáte na tieto veci pri zakladaní firmy a podnikaní pozor, určite by ste mali zvládnuť nielen náročnejší štart, ale aj nie jednu krízu.

Zdroj obrázka: Darkroom Graphic/Shutterstock.com