Ako si vybrať stan na výlety

Súčasná uponáhľaná doba čoraz viac motivuje ľudí hľadať aspoň chvíľkové rozptýlenie, ticho a relax v prírode. Ak ste aj vy milovníkom viacdňových výletov a nelákajú vás hotelové izby, penzióny, chaty, či iné ubytovacie zariadenia, pravdepodobne patríte k tým, ktorí nepohŕdnu dobrodružstvom ako je strávenie noci pod holým nebom - iba v stane. Stanovanie sa teší svojej obľube už dlhé roky, avšak vybrať si vhodný stan nemusí byť úplne jednoduché. Poradíme vám ako na to.

Toto sú najdôležitejšie otázky, ktoré by ste si mali položiť pred samotným výberom stanu:

  • v akom prostredí a v akých podmienkach plánujete stan používať?
  • ako často? 
  • koľko osôb by mal stan prenocovať?
  • aký objem batožiny a ďalšieho vybavenia by sa mal do stanu zmestiť?
  • koľko chcete do kúpy stanu investovať?

 

Ak máte odpovede na tieto otázky ujasnené, môžeme sa pustiť do hľadania. Výberu stanu odporúčame venovať adekvátny dostatok času, nakoľko jeho kúpou si vlastne zaobstarávate náhradný dom - príbytok, v ktorom by ste sa mali cítiť pohodlne, a hlavne bezpečne. 

V prípade, že plánujete stanovať sami, a mobilita patrí medzi vaše priority, kupujte stan s nenáročnou a jednoduchou technikou, ktorý pre vás navyše nebude príliš ťažký ani svojou hmotnosťou. Ak si potrpíte na patričný komfort, alebo plánujete stan využívať viacerí, odporúčame kúpu stanu s väčšou úžitkovou plochou, patričnou výškou a s viacerými vstupmi. Rozmernejšie plochy oceníte aj v príapde zlých poveternostných podmienok, ktoré vás prinútia stráviť v stane dlhší čas, než ste pôvodne plánovali. Pri občasnom rekreačnom stanovaní v priaznivych podmienkach nepotrebujete siahať hlboko do peňaženky. Avšak pri výbere stanu, ktorý chcete využívať intenzívne aj v náročnej klíme, odporúčame investovať do skutočnej kvality, na ktorú sa budete môcť spoľahnúť. Ak sa budete rozhodovať medzi svetlými a tmavými farbami, každá má svoje “pre” a “proti”. Svetlý stan sa nezahrieva tak rýchlo ako tmavý, takže v teplých mesiacoch vám v ňom nebude tak sparno. V tmavom stane sa však spí jednoznačne lepšie, nakoľko vám poskytne absolútnu tmu. 

Zásadnú rolu pri výbere stanu hrá jednoznačne aj jeho konštrukcia. Každá je šitá na mieru pre iného užívateľa, rozhodujte sa preto na základe vašich vlastných preferencií:

Kopula

Svojim tvarom pripomína iglu. Výhodou stanu s týmto typom konštrukcie je jednoznačne jeho výborná stabilita, nízka hmotnosť a bezproblémová intuitívna stavba. 

Tunel

Stany s touto konštrukciou sa zvyčajne pýšia najväčšou úžitkovou plochou, mimoriadne nízkou hmotnosťou, a pri správnom natočení sú extrémne odolné voči silnému vetru. Stabilitu dosiahnete vďaka ukotveniu, bez ktorého by sa stan neželane zložil ako harmonika. Tunel sa často kombinuje s kopulou, a takáto kombinácia je momentálne najčastejšie žiadaným typom výletného rodinného stanu.

Áčko 

Tzv. “stan pre nenáročných”. Najčastejšie využívaný ako záhradný prístrešok pre deti alebo festivalovy stan.



Geodetická konštrukcia

Tento typ stanov vyhľadávajú prevažne tí, ktorí plánujú absolvovať výlet v najextrémnejších podmienkach, nakoľko odoláva silnému vetru, dažďu aj sneženiu. Ich neochvejná stabilita je podmienená najkvalitnejšími materiálmi, ktoré však majú vyššiu hmotnosť i cenu. V prípade, že patríte medzi týchto dobrodruhov, investíciu do prvotriedneho stanu rozhodne neoľutujete.

Týpí a Jurta

Tieto dva druhy stanov sú si velmi podobné tvarom aj kvalitou, a sú vyhľadávané na bežné kempingové akcie. Spoločnou výhodou je pomerne dobrá stabilita a veľký priestor. Negatívom však môže byť absencia súkromia, vyššia cena a veľký objem v zbalenej forme.



Ďalšími ukazovateľmi pri výbere môžu byť organizéry, úložné priestory, odvetrávanie, okná, či povrchový materiál stanu. Je len na vás, čo považujete za nevyhnutnosť, a čo za možnú, no nepovinnú súčasť. 

Či už preferujete kúpu naživo alebo cez internet, najdôležitejšie je, že viete čo hľadáte.