Ako na výber poľovníckej výbavy, bez ktorej sa nezaobídete

Byť pripravení a urobiť si svoj lov pohodlnejším tým, že budete mať vždy so sebou základné lovecké potreby, je základ úspechu! Zatiaľ čo rôzne lovy si vyžadujú rôzne vybavenie, existuje niekoľko kusov poľovníckej výbavy, bez ktorej sa nezaobídete nikdy.

Poďme sa spoločne na tieto položky pozrieť.

Poľovnícke oblečenie, ktoré vás ochráni

Počasie predstavuje pre poľovníkov bežné, no vážne riziko. Podchladenie veľmi rýchlo nastane, keď vaše telo stratí teplo rýchlejšie, ako ho vyprodukuje, čo spôsobí pokles telesnej teploty a môže k tomu dôjsť pri teplotách až 50 °C.

Jedným z najlepších spôsobov, ako sa chrániť pred podchladením, je mať dobrú výstroj do dažďa. Kvalitná výstroj do dažďa nielenže ochráni pred preniknutím vlhkosti k telu, ale tiež zabráni zachytávaniu vlhkosti produkovanej telom (teda potu) správnou ventiláciou.

O tento dôležitý bod sa preto najlepšie postará správne zvolené a kvalitné poľovnícke oblečenie, ktoré treba kupovať v závislosti od aktuálnej sezóny a ročného obdobia.

​Základné lovecké nástroje

Bezpodmienečne by každý poľovník mal nosiť aj nôž. Niektorí uprednostňujú pevné čepele. Iní si zvolia skladacie nože alebo multifunkčné náradie. Od čistenia zveri, prerezávania lana alebo vrúbkovania poľovníckych štítkov je poľovnícky nôž jedným z najdôležitejších súčastí poľovníckej výbavy, ktorú môžete mať pri sebe.

Dôležité vizuálne pomôcky

Štyri základné pravidlá bezpečnosti strelných zbraní sú:

  • Zaobchádzajte s každou strelnou zbraňou, ako keby bola nabitá

  • Vždy udržujte hlaveň v bezpečnom smere

  • Buďte si istí svojim cieľom a predvídajte

  • Držte prst mimo krytu spúšte, kým nebudete pripravení strieľať

Dôraz tretí bod je dôvod, prečo sú dobré vizuálne pomôcky nevyhnutným loveckým vybavením. Aj keď by bolo ideálne mať špeciálny puškohľad na meranie vzdialenosti výstrelu, je nevyhnutné disponovať aj klasickým poľovníckym ďalekohľadom, aby ste mohli pred výstrelom posúdiť váš cieľ a okolie.

Výber správneho ďalekohľadu na lov závisí od požadovaného zväčšenia vyváženého s hmotnosťou, ktorú ste ochotní uniesť. Úspech lovu bude s týmito doplnkami istejší.

Zdroj obrázka: Body Stock/Shutterstock.com