Ako znížiť tepelné straty vo vašom dome?

Tepelná izolácia v dome je vždy dôležitým aspektom, či už kupujete alebo staviate novú nehnuteľnosť, chcete zrekonštruovať svoj existujúci dom alebo len renovujete konkrétnu izbu. Ak chcete svoj dom vykurovať efektívne a hospodárne, mali by ste dôkladne zvážiť možné tepelné straty. Čím vyššia je tepelná izolácia, tým menej energie na vykurovanie potrebujete.

Pre efektívne vykurovanie je potrebné pred inštaláciou venovať pozornosť nasledujúcim bodom.

​Znížte spotrebu energie

Existuje niekoľko spôsobov, ako znížiť spotrebu energie a tepelné straty v budove. Toto riešenie však najčastejšie zahŕňa:

  • Zlepšenie tepelnej izolácie (zníženie strát vo vedení)

  • Zníženie úniku vzduchu (zníženie konvekčných strát)

  • Zníženie spotreby energie prostredníctvom efektívnych spôsobov vykurovania

Ak je tepelná strata väčšia ako vykurovací výkon, sú to zbytočne a do vzduchu vyhadzované peniaze. Otvorené dvere a okná sú jedným z najčastejších dôvodov úniku tepla. Veľkú úlohu tu zohráva aj téma „Správne vetranie v zime“ a množstvo ďalších detailov.

​Zlepšite tepelnú izoláciu vášho domova

Zlepšenie izolácie vášho domova je najefektívnejším spôsobom boja proti tepelným stratám cez podlahy, steny, okná a strechy. Môžete buď nainštalovať hrubšiu izoláciu, inštalovať kvalitnú roletu na strešné okno alebo zabezpečiť, aby v existujúcej izolácii neboli žiadne medzery. Ak urobíte všetko správne, tepelné straty v dome sa znížia na minimum.

​Izolácia stien, podkrovia a strechy

Na zníženie tepelných strát zo stien sa odporúča izolácia dutých stien. Tu sa do medzery medzi murivom a vnútornou stenou fúka izolačný materiál. Použitie izolácie dutých stien znižuje cirkuláciu vzduchu a tým minimalizuje tepelné straty cez steny. Izolačné dosky možno použiť aj na tepelnú izoláciu vonkajšej steny a sú ideálne na dodatočnú montáž na izoláciu stien, pretože pridávajú iba 10 milimetrov hrúbky steny.

Aby sa znížili tepelné straty oknami, môže inštalácia dvoj alebo trojskiel výrazne pomôcť. Týmto spôsobom je zaručená tepelná izolácia v dome, pretože vzduch je zlým vodičom tepla. Tepelné straty znižuje aj použitie špeciálneho tienenia pre strešné okná. Ako iste všetci veľmi dobre vieme, nielen cez okná, ale aj strechu uniká von najviac tepla.

Týmito jednoduchými úpravami to môžete zmeniť.

Zdroj obrázka: Andrey_Popov/Shutterstock.com