Ako vyčistiť koberec bez pomoci odborníka? Prinášame jednoduchý návod ako na to.

Chcete dať vášmu kobercu “druhý dych”? Niekedy obyčajné vysávanie nestačí a váš koberec si žiada hĺbkové čistenie, ktoré ho zbaví nahromadeného prachu, škvŕn a roztočov. Dobrá správa je, že si nemusíte najímať profesionála. Vďaka tomuto jednoduchému návodu, si krok za krokom poradíte aj sami.

Krok 1: Pripravte si vhodný priestor

Ideálne je čistič koberce vonku. Teda v prípade, ak vám počasie praje, a ak to povaha koberca umožňuje (metrážové koberce, pokrývajúce celú plochu miestnosti pravdepodobne vynášať von nebudete). Dôvod je jednoduchý. Vyhnete sa tak neporiadku a prípadnému poškodeniu podlahy v dôsledku chemických čistiacich prostriedkov.


Krok 2: Koberec dôkladne povysávajte

Predtým, než koberec vynesiete von do pripraveného “čistiaceho doku”, je potrebné ho povysávať z oboch strán, vlákna aj rub koberca. Po jeho prenesení von, môžete po koberci ešte niekoľkokrát pevne pobúchať, aby ste sa uistili, že ste sa zbavili všetkého nahromadeného prachu


Krok 3: Aplikujte čistiaci prostriedok

Prostriedok pred nanesením na celú plochu koberca otestujte! Aplikujte ho na malú časť, pridajte trochu teplej vody a nechajte pôsobiť. Po opláchnutí svedomito preverte, či nedošlo k poškodeniu vlákna alebo farby. Hľadajte také čistiace prostriedky, ktoré sú špeciálne určené na váš typ koberca.


Pre lepší povrchový a hĺbkový účinok, koberec navlhčite vodou. Následne pomocou kefy dôsledne vpracujte prostriedok do vlákien koberca a nechajte pôsobiť podľa odporúčanej doby na balení.


Krok 4: Koberec opláchnite

Uistite sa, že váš koberec je vhodné čistiť mokrým spôsobom, teda oplachovať ho vodou. Táto metóda je vhodná hlavne pre koberce s nízkou dĺžkou vlasu a je dôležité, aby vo vláknach nezostali zachytené žiadne zvyšky prípravku. Pre koberce s vysokou dĺžkou vlasu sa odporúča použiť suchú metódu.


Krok 5: Sušenie a posledné úpravy


Pamätajte, že sušenie koberca môže trvať aj niekoľko hodín či dní. Po vysušení budú vlákna koberca pravdepodobne sploštené a neforemné. Opätovným dôkladným povysávaním vrátite kobercu jeho pôvodný vzhľad.


Zdroj obrázku: Syda Productions / Shutterstock.com