Afty: Čo je ich príčinou a ako s nimi bojovať?

Až dvadsať percent populácie trpí zápalmi sliznice ústnej dutiny, ktoré sa prejavujú ako afty. Objaviť sa môžu na perách, ďasnách či jazyku ako malé, začervenané pľuzgiere s opuchom sprevádzaným bolesťou.

Hoci príčina vzniku áft nie je ani v dnešnej dobe objasnená, najčastejšie majú vírusový pôvod, ale sú tiež prejavom oslabenej imunity či hormonálnych výkyvov, napríklad u žien v tehotenstve.

Najohrozenejšou skupinou sú deti a mladí ľudia v produktívnom veku, no rolu zohráva aj genetická predispozícia, a tak sa u niektorých jedincov objavujú pravidelne počas celého života.



Ako spoznáte aftu

Pľuzgiere v ústnej dutine, známe ako afty, majú bledo sfarbenú blanu, ktorá zvykne prasknúť a vytvoriť vred pripomínajúci malú jamku pod úrovňou okolitej sliznice. Po prasknutí pľuzgiera je miesto ohraničené sčervenaním.

Vyskytovať sa môžu samostatne, ale i v skupinách. Najmenšie afty majú veľkosť do štyroch milimetrov a zvyčajne do desať dní samé zmiznú. Veľké afty sú priemerne okolo jedného centimetra a ich liečba trvá až mesiac. Pre tretí typ, herpetické afty, je príznačný mnohopočetný výskyt, zväčša na spodnej strane jazyka. Mýtus je, že ide o infekčné ochorenie, ktoré sa dá prenášať. Nie je to pravda ani v jednom prípade.



Prevencia a liečba

Keďže príčin vzniku áft je niekoľko, vyžadujú si aj rozdielny prístup. Základom prevencie je ústna hygiena a zdravá životospráva obsahujúca dostatok vitamínov a minerálov, no najmä železa.

Domáca liečba zahŕňa vylúčenie dráždivých potravín ako sú kyslé a štipľavé jedlá či bublinkové nápoje. V lekárni nájdete niekoľko voľnopredajných prípravkov na zmiernenie prejavov.

Pri opakovanom výskyte alebo ťažkom priebehu áft je dôležitá správna diagnostika, ktorú určí praktický lekár, často s odkazom na stomatológa. Zriedkavý však nie je odber krvi a jej rozbor laboratórnym vyšetrením. Doktor vás rovnako nasmerovať na alergológiu a imunológiu.

Základná liečba však prebieha lokálne a výsledkom je zmiernenie príznakov. Dostupné sú anestetické masti, gély či roztoky, ktoré postihnuté miesto znecitlivejú. Pri bolestiach môžete dostať na predpis analgetiká.