Ako sa rýchlo a efektívne zbaviť mravcov v dome

Napadnutie domácnosti mravcami nie je najhorším problémom, s ktorým sa u vás doma môžete stretnúť. Väčšina druhov mravcov, ktoré sa bežne vyskytujú v domácnosti, nespôsobujú skutočné škody. No týchto drobných návštevníkov, ktorí nám ľahko a rýchlo znehodnotia potraviny a šíria baktérie, v dome určite nechceme. Ako sa ich zbavíte čo najrýchlejšie?



Štruktúra mravčej kolónie

Mravce sú spoločenské tvory, ktoré spravidla tvoria kolónie, v ktorých jednotlivci zastávajú rôzne úlohy. Jeden alebo viac „kráľovien“ mravcov sú rozmnožujúce sa jedince, ktoré zostávajú v skrytom hniezde. Ich úlohou je jednoducho pokračovať v produkcii ďalších mravcov a udržiavať kolóniu. Ostatné jedince sú známe ako robotnícke mravce. Nestačí teda len postriekať mravcov pesticídmi, ale musíte sa zbaviť kráľovnej, inak váš boj s týmto drobným hmyzom nikdy neskončí.

Mravčia stopa

Je pravdou, že postreky pesticídmi dokážu eliminovať niekoľko viditeľných mravcov, ale ďalšie ich rýchlo nahradia a nikdy nedosiahnete skutočný pokrok v ich eliminácii. Namiesto toho použite tieto robotnícke mravce ako lístok do kolónie a to tak, že im podsuniete návnadu, ktorú oni odnesú späť do skrytého hniezda.

Návnady pre mravce sú jedlé materiály, zvyčajne sladké uhľohydráty, zmiešané s látkami, ktoré sú toxické pre mravce, no majú minimálnu toxicitu pre zvieratá alebo ľudí. Niektoré návnady pre mravce sa vyrábajú predovšetkým z kyseliny boritej, prírodnej látky, ktorá je pre človeka úplne netoxická.

Nech už použijete akúkoľvek formu návnady pre mravce, pokúste sa ju umiestniť blízko viditeľných stôp mravcov, ale mimo dosahu domácich miláčikov a detí. Nástraha bude fungovať najefektívnejšie, ak udržujete ostatné povrchy čisté, aby bola návnada jedinou dostupnou sladkou látkou, ktorá priláka mravce.

Využite aj silu sprejových pesticídov

Ak identifikujete aj vonkajšie hniezdo mravcov v blízkosti vášho domu, potom by mohlo mať zmysel aplikovať veľkú dávku tekutého pesticídu, ktorý môže vsiaknuť a dostať sa tak priamo až ku kráľovnej. Vždy však používajte taký typ pesticídov, ktorý nie je toxický pre pôdu a už vôbec nie pre ostatný hmyz žijúci na vašej záhrade.


Buďte trpezliví

Eliminácia kolónie môže trvať niekoľko dní, alebo ak je kolónia veľmi veľká, prípadne má niekoľko kráľovien, môže to trvať aj niekoľko týždňov. Nečakajte teda zázraky na druhý deň a buďte trpezliví.

Udržujte váš domov čistý

Čistenie a dezinfekcia priestorov je pre prevenciu neželaných návštev každého druhu škodca kľúčová. Rovnako ako všetky živé tvory, aj mravce potrebujú na prežitie vodu, jedlo a prístrešie. Mravce opúšťajú úkryt svojej kolónie, aby našli jedlo a vodu. Nezľahčujte im to! Potraviny udržiavajte riadne uzavreté, podlahy vyčistené a rovnako tak aj všetky ostatné povrchy vášho domu – najväčší pozor si ale dávajte na čistotu vašej kuchyne. Po odstránení zamorenia vyčistite a vydezinfikujte celý dom a udržujte ho čistý.