Tipy pre športovo založených rodičov alebo ako vtesnať šport do rodičovstva

Rodičovstvo je disciplínou, ktorá sa nedá na svete takmer s ničím porovnať. Musíte byť neustále k dispozícii a prispôsobovať svoj program, riešiť všetky problémy a pritom zaručiť, aby ste boli vašej ratolesti dobrým príkladom. V žiadnom prípade to ale neznamená, že by ste sa mali kompletne vykašľať na seba a na svoje zdravie. Ako skĺbiť vášeň pre šport s rodičovstvom?

Prechádzky, či rýchlochôdza

Chôdza patrí medzi najzdravšie formy pohybu. V súčasnosti ale všetci používame autá a tak sa veľmi neprechádzame. Výhodou rodičovstva je ale práve to, že si môžete zobrať kočík a prechádzať sa koľko len chcete. Väčšina detí totiž v kočíku spí, prípadne si väčšie deti obzerajú okolie a vedia vydržať naozaj dlho. Skvelou pomôckou môže byť aj športový kočík s ručnou brzdou, s ktorým môžete hravo aj behať alebo chodiť rýchlochôdzou.

Ak sa už dáte na takúto aktivitu, vždy sa sústreďte na to, aby ste správne držali telo, najmä chrbát. Snažte sa tiež chodiť rovnakým tempom a vyberajte si trasy, ktoré sú náročnejšie, napríklad do kopca. Kočík vám pritom bude skvele slúžiť aj ako závažie na docielenie poriadneho tréningu. A keď vám bábätko zaspinká môžete prejsť aj k niektorému z verejných ihrísk a zacvičiť si.

Skvelou pomôckou pre rodičov s väčšími deťmi sú aj nosiče. Pre našu chrbticu nie sú síce optimálne, no opäť môžete bábätko využiť ako záťaž. Budete tráviť čas spolu a pritom si môžete aj príjemne zašportovať. Samozrejme v tomto ohľade hovoríme výlučne o pomalej chôdzi, kedy bábätko veľmi nenadhadzujete, aby mu to bolo pohodlné.

Plávanie alebo čas pre seba

Veľmi populárne je aj plávanie, ktoré kombinuje opäť šport rodičov aj bábätka. Aj keď na prvotných lekciách sa musíte venovať výlučne dieťatku, postupne si budete môcť dopriať čas aj pre vlastné vodné radovánky. Plávanie pritom predstavuje veľmi zdravý pohyb, ktorý vám precvičí rovnako svaly na rukách, ako aj na nohách. Niekedy si stačí zaplávať pár dĺžok a plnohodnotný tréning máte za sebou.

Ak sa vám ani jedna z týchto možností úplne nepozdáva, môžete sa tiež s partnerom striedať. Vyčleňte si čas na seba a zacvičte si aspoň krátku jogovú zostavu. Snažte sa využiť čas, keď bábätko je v starostlivosti niekoho iného a doprajte si čas pre seba. Takýto čas totiž nikdy nie je na škodu a vaše telo sa vám naplno odvďačí aj o niekoľko rokov.