Sezónna údržby okien: Príprava na chladné počasie

Jeseň nie je iba časom na písanie poézie a sentimentálnych spomienok na odchádzajúce leto, ale aj na prípravu na zimné obdobie, ktoré zahŕňa konzervovanie potravín, čistenie zimnej obuvi a samozrejme, generálne upratovanie domu. Záruka spokojného a pekného bývania predsa závisí nielen od kvality použitých stavebných materiálov, ale aj údržby.


Dáme vám niekoľko tipov, ako na to bez veľkej práce a starostí.

​Použite špeciálne prípravky

Jesenné a zimné obdobie je charakteristické nielen premenlivým a chladným počasím, ale aj menšou intenzitou denného svetla. Zvýšiť ju môžete umelým LED osvetleným, ktoré je šetrnejšie k prírode aj vašej peňaženke, ale aj dôkladným vyčistením sklenenej tabule okna od nánosov prachu a iných nečistôt. Nezabudnite pritom samozrejme aj na rovnako dôležité parapety, ktoré často znášajú ten najväčší nápor.

Na čistenie okien môžete použiť klasickú vodu s octom a handru z mikrovlákna, po ktorej nie je vôbec potrebné okno leštiť. Prípadne sa dajú kúpiť aj špeciálnejšie prípravky, ktoré okná akoby izolujú pred vytvorením námrazy alebo vodného kameňa.

​Používajte siete proti hmyzu

Aj tento jednoduchý a pritom veľmi praktický a osožný doplnok zabráni nielen prenikaniu hmyzu do interiéru, ale aj silnému znečisteniu skla. Pri výbere uprednostnite kvalitné siete proti hmyzu, ktoré zároveň nebudú vytvárať tieň.

​Skontrolujte rámy

Predtým, ako začnete okná umývať, musíte vykonať aj preventívnu kontrolu rámov. Takáto kontrola by sa však mala vykonávať nielen z zvnútra, ale aj zvonka. Dávajte si tiež pozor na kovové doplnky a správne nastavenie okien v závislosti od ročného obdobia.

Čím viac pravidelnej údržby týmto dôležitým doplnkom domácnosti venujete, tým dlhšie vám budú slúžiť.

Zdroj obrázka: Shutterstock.com