Opaľovanie v tieni? Tipy na ochranu pokožky pred slnkom

Ak otvoríte akýkoľvek článok na internete o tom, ako by ste sa mali správne opaľovať, je len veľmi málo pravdepodobné, že nenarazíte na odporúčanie, podľa ktorého by ste sa priamemu slnečnému žiareniu určite mali vyhýbať medzi 11. a 16. hodinou. Túto informáciu neignorujte, aj keď je pre vás lákavé to, že práve v tomto čase získate bronzový odtieň najrýchlejšie. No zároveň aj najnebezpečnejším spôsobom. Ďalšie tipy, ako môžete spomaliť proces starnutia kože v dôsledku nezdravého opaľovania a ako sa nevystavovať riziku veľmi závažných kožných chorôb, si môžete prečítať v tomto článku.











Vysoký ochranný faktor nie je všemocný

Možno, že už dlhé roky používate rovnaký ochranný faktor, ale ani netušíte, čo dané číslo znamená. Hodnota SPF prezrádza v podstate iba to, o koľko minút môžete predĺžiť svoj pobyt na slnku pri používaní konkrétneho produktu. Jediný rozdiel medzi faktorom 30 a 50 je teda v tom, že sa pri druhom poistíte o 20 minút dlhšie. V určitých časových intervaloch je opätovné natieranie nevyhnutné pri každom ochrannom faktore.

Farba pokožky nie je ochranným faktorom

Mnohí sa spoliehajú na to, že prirodzene tmavší odtieň ich pokožky nahradí funkciu ochranného krému. V určitom zmysle to naozaj súvisí s tým, ako ľahko sa na slnku spálite. Aj opaľovacie kozmetické prípravky sú vo všeobecnosti rozdeľované podľa fototypov – čím ste bledší, tým vyššia je hodnota SPF, ktorá sa vám podľa štandardných tabuliek odporúča. To však neznamená, že keď ste tmaví, budete chránení pred škodlivými vplyvmi slnečného žiarenia. Možno sa na slnku nespálite, ale získate závideniahodný bronz, no riziko ochorení spojených s opaľovaním (v najhoršom prípade melanómu) je prítomné aj u vás.



S tým súvisí aj jeden z najčastejších mýtov o opaľovaní, podľa ktorého po základnom opálení sa už nemusíte až tak alebo vôbec natierať. Nie je to tak. Platí tu také isté pravidlo ako v prípade prirodzene tmavej pokožky. Možno sa tak ľahko nespálite, ak už disponujete krásnym hnedým odtieňom, to však neznamená, že sa nemôžete spáliť a že ste odolní voči škodlivým vplyvom slnečného žiarenia.

Nemusíte sa vyhýbať tieňu

Milovníci letného opaľovania neustále hľadajú odpoveď na to, či pobyt v tieni môže mať rovnaký účinok ako na priamom slnku. Stopercentne totožný nebude mať, ale skoro. Ultrafialové (UV) žiarenie preniká aj cez koruny stromov, ak by to tak nebolo, v tieni by bola úplná tma. Takáto „ochrana“ je na úrovni stredne silného opaľovacieho krému, znamená to, že rovnako tu hrozí riziko spálenia pokožky po uplynutí dlhšieho času.

Ak ste teda doteraz považovali tieň za svojho nepriateľa, môžete vydýchnuť. S týmto novým poznatkom môžete svoje opaľovacie návyky premeniť na komfortnejšie. Pre príjemnejší pocit z pobytu na slnku si pokojne ľahnite pod slnečník, bude to dokonca aj dobrá prevencia vrások okolo očí. Tie často vznikajú zo „žmúrenia“ pri silnom svetle.


Nemáte na záhrade príjemný tieň? Navštívte stránku biano.sk a vyberte si kvalitný slnečník, ktorý nebude len ochranou proti slnku, ale aj krásnym doplnkom evokujúcim pobyt pri vode.

Natierajte sa aj v zlom počasí

Škodlivé UV žiarenie si vás nájde aj vtedy, keď sa slnko skrýva za oblakmi. Mnohí ani netušia, ale tento proces nesúvisí s tým, či je vonku teplo alebo nie, pretože škodlivé žiarenie neotepľuje. Ani zlé počasie a husté oblaky vás neospravedlňujú, mali by ste sa natierať celé leto. Vedieť to, ako na ochranu pokožky pred slnkom nie je teda iba o zdravom spôsobe získavania bronzu na slnku pri vode, ale o starostlivosti o svoju kožu za každých okolností.


Ochrana pred slnkom ide aj cez žalúdok

Oranžové alebo červené ovocie a zelenina, ale aj tmavozelená zelenina prispievajú k účinnej ochrane pokožky pred slnkom. Je to tak kvôli tomu, že potraviny s týmito charakteristikami zvyčajne obsahujú významné množstvo betakaroténu. Ak ste však podcenili silu slnka a skúšate zachrániť škody spáchané na vašej pokožke, regeneráciu kože môže podporiť vitamín C, vitamín A a vitamín E.

Je dobré, ak sa pokúsite získať tieto prospešné prvky prostredníctvom jedla, no ak potrebujete rýchlu pomoc a maximálny účinok vo forme výživových doplnkov, dajte si záležať na tom, aby boli od dôveryhodného výrobcu. Na stránke gsklub.sk nájdete kvalitné produkty, navyše pri každom sú uvedené užitočné informácie a odporúčania.


Zdroj fotiek: freepik.com