Záhradný nábytok, ktorý prečká aj daždivé letné dni

Leto je známe tým, že horúčavy strieda dážď. Ten často príde nečakane a vy rýchlo utekáte ukryť záhradný nábytok, hračky a ďalšie veci zo záhrady, aby ich dážď nepoškodil. So správnym záhradným nábytkom si ale nemusíte s dažďom robiť starosti.

Záhradné sedenie si počas leta užije veľa – slnko, dážď, vietor. To všetko mu dáva poriadne zabrať. Preto pri výbere musíte dbať na materiál. Drevo je síce krásne, ale v prípade záhradného nábytku nemá takú dlhú životnosť. Tiež je treba ho pravidelne ošetrovať. Nekvalitný kov zasa môže zhrdzavieť. Ako teda záhradný nábytok ochrániť pred nepriazňami počasia?


Aj kovový nábytok je treba ošetrovať

Ak máte záhradný nábytok z kovu, je treba ho pravidelne čistiť. Aj keď nie tak často, ako v prípade dreveného nábytku. Kov vyčistite ako prvý, najlepšie hubkou alebo handrou namočenou vo vode s čistiacim roztokom. Ak natrafíte na škvrny, odstráňte ich zubnou kefkou. S hrdzou opatrne, pri jej ošetrení dávajte pozor, aby ste ju nestrhli z celého kusu nábytku. Nakoniec kov umyte čistou vodou, pokojne použite aj záhradnú hadicu.

 

Ak kovový nábytok potrebuje nový náter, siahnite po vhodných farbách určených do exteriéru. Najlepšia je taká, ktorá kombinuje farbu a antikorózne zložky. Nezabudnite dať dolu alebo zakryť nekovové časti nábytku, aby sa nezašpinil. Nakoniec už len po zaschnutí naolejujte skrutky a kĺbové spojenia.

 

S dreveným nábytkom treba byť opatrnejší

Drevený záhradný nábytok je krásny. No drevo môže byť zradné a treba ho pred slnkom aj dažďom chrániť. Ak sa rozhodnete pre drevený nábytok, umiestnite ho do altánu, na zakrytú terasu alebo tam, kde nad ním bude slnečník. Drevo tiež potrebuje viac starostlivosti a je treba ho často ošetrovať, ak chcete, aby vám nábytok vydržal čo najdlhšie.

 

Pri drevenom nábytku hrá rolu aj druh dreva. Všeobecne je najlepšie teakové, ktoré je najkvalitnejšie a prirodzene mastné. Vždy sa preto informujte aj o tom, ako daný druh dreva ošetrovať. Klasicky postup ošetrenia dreveného nábytku je taký že začnete umytím mydlovou vodou a nábytku potom doprajete ochranu olejovým náterom.

 

Ratanový nábytok stačí umyť vodou

Najvyužívanejším materiálom na záhradný nábytok je ratan. Je to nielen preto, že je lacnejší, ale aj pre jeho nenáročnú údržbu. Vlastne ho stačí len umyť vodou, keďže tak ľahko nevybledne ani nestratí tvar. Jediné, čo budete pri daždi utekať skryť sú látkové časti. aj matrace na ratanovom nábytku sú ale vložené do nepremokavého látkového materiálu, takže nejakú tú dažďovú prehánku vydrží.