RC model - hračka, ktorú si zamilujú deti aj dospelí

Mnohí rodičia majú často hlavu v smútku, pretože ich deti pomerne rýchlo prepadnú počítačovým hrám alebo smartfónu. Aj keď bez týchto zručností sa dnes v živote nezaobídu, v útlom veku existujú pre deti aj lepšie možnosti zábavy.

Ak teda chcete vaše dieťa odpútať od obrazovky, máme pre vás tip, ktorý určite zafunguje. Je ním RC model, teda rádiovo ovládaný model rôznych pre deti atraktívnych dopravných prostriedkov ako autá, motorky, kamióny, lietadlá, drony, vrtuľníky, lode, ale aj bagre, traktory či dokonca tanky. Funkčnosť týchto hračiek je často na takej úrovni, že si ich obľúbia aj dospelí rodičia. Pre deti to ale bude absolútna láska. 


Ako funguje RC model

Z angličtiny skratka RC” značí “radio control”, teda rádiové ovládanie. To znamená, že ku každej takejto hračke je k dispozícii diaľkový ovládač, resp. rádiový vysielač, ktorý sa nastaví na rovnakú frekvenciu s prijímačom, ktorý je súčasťou modelu. 

Pokyn z vysielača potom putuje ako signál priestorom, zachytí ho prijímač, spustí motorček a ovládate autíčko podľa vlastných predstáv. Toto všetko, samozrejme, prebieha veľmi rýchlo. Odozva je prakticky okamžitá.


Pohon RC modelov

V závislosti od veľkosti, náročnosti i pokročilosti pilota”, ktorý drží v ruke ovládač, sa RC modely predávajú s rôznym pohonom. Základné modely najmä pre začiatočníkov poháňa elektromotor. Tie lacnejšie fungujú na jednosmerný, lepšie a výkonnejšie na striedavý prúd. Pokročilejší používatelia si už môžu trúfnuť aj na modely so spaľovacím motorom, ktoré sú väčšie, ťažšie a potrebujú dopĺňať skutočné palivo.

Špecifickou kategóriou sú modely plachetníc alebo vetroňov, ktoré nepotrebujú žiadny dodatočný pohon, pretože sa pohybujú vďaka vetru. Diaľkovým ovládaním už iba korigujete smer. 


Ďalšie vlastnosti a kategórie RC modelov

Každý model má udanú mierku, teda pomer zmenšenia oproti reálnemu stroju, ktorý znázorňuje. Najčastejšie je to 1:10, 1:16, 1:32 a 1:64. Aj tu by ste mali pri kúpe hračky zvážiť vek a skúsenosti dieťaťa s ovládaním. Pre menšie deti radšej voľte aj menšie ľahšie modely ideálne so spomínaným elektromotorom.

Napokon kategorizácia RC modelov sa riadi aj vekovým odporúčaním, ktoré sa začína od 1 roka, ale niektoré hračky sú vhodné vyslovene až pre tínedžerov od 14 rokov. Modely sa delia aj podľa využitia v interiéri a exteriéri, no a tiež podľa dosahu vysielača. Ten môže v lepšom prípade fungovať až na 15 metrov.


Zdroj obrázka: Photoprofi30 / Shutterstock.com