Pripravte sa na príchod potomka zodpovedne

Narodenie dieťatka je veľkou udalosťou v každej rodine. Obzvlášť ak sa jedná o prvého spoločného potomka. Obstarať výbavu nie je zložitý proces a navyše sa dá kedykoľvek doplniť, existuje však niekoľko „must havezáležitostí, ktoré je dobré mať po ruke hneď od začiatku.

Začnite univerzálnym základom

Všeobecne platí, že výbavu netreba preháňať, stačí pár základných vecí, ktoré m uľahčia prvé dni s novorodencom a všetko ostatné môžete riešiť za pochodu a podľa aktuálnych potrieb. Základom, bez ktorého sa neobídete, sú plienky, jednorazové, či látkové, záleží len na vás, pre ktorý variant sa rozhodnete.

Pri látkových však počítajte s výraznejšou počiatočnou investíciou, hlavne ak máte v pláne kupovať všetko nové. Ďalšou dôležitou vecou je oblečenie – r základných kúskov vo väčšom počte kvôli prípadným ,,nehodám”. Výbornou pomôckou sú vlhčené obrúsky, ktoré dnes zoženiete aj v ekologických verziách.

Pre bezpečný spánok

Monitor dychu sa stal neodmysliteľnou súčasťou výbavy pre bábätko. Predchádza syndrómu náhleho úmrtia novorodencov a v nejednom prípade už zachránil dieťatku život. Je vhodné umiestniť ho pod matrac v postieľke, ktorý by však v takom prípade nemal byť vyšší ako 9 až 11 centimetrov, záleží ale tiež od výrobcu monitora. V opačnom prípade by mohlo dochádzať k falošným poplachom, alebo naopak, monitor by výpadok dychu nemusel zachytiť. Monitor dychu zapožičiava aj väčšina pôrodníc či nemocničných lekární.

Kočík alebo šatka

V posledných rokov sa do popredia dostáva trend šatkovania. Šatky a nosiče dokážu vo veľkej miere alternovať, či úplne nahradiť kočík. Bezprostredný kontakt s matkou je pre veľa detí nevyhnutnou súčasťou spokojného spánku a mamičkám zase umožňuje vykonávať bežné úkony bez toho, aby dieťatko museli nosiť na rukách.

Detská postieľka by rovnako v základnej výbave nemala chýbať. Mnoho rodičov však uprednostňuje spoločné spanie v jednej posteli, a to nielen kvôli pohodliu pri dojčení.

Zdroj obrázka: niktalena / Shutterstock.com