Ako riešiť problémy so starostlivosťou o spoločné priestory?

Napriek tomu, že je bývanie v rodinnom dome pre mnohých z nás príjemné, pomerne veľká časť populácie si vyberá pre svoj komfort bytové jednotky. Dostupnosť škôl, obchodov, zdravotníckych zariadení a ďalších iných služieb je v meste, nielen pre mladé rodiny s deťmi, vyhovujúca. Avšak, bývanie v bytoch má jeden veľký problém, ktorým nie je menšia miera súkromia, ale komplikácie so starostlivosťou o spoločné nebytové priestory.

Kto a prečo by im mal venovať adekvátnu pozornosť? Odpovede nájdete v našom článku.

Za dobrý stav a bezpečnosť nebytových priestorov sú zodpovední aj vlastníci

Vyplýva to z vášho vlastníckeho práva, na základe ktorého ste spoluvlastníkmi určitej časti týchto priestorov a je nutné sa o ne aj adekvátne starať. Samozrejme, ideálne všetci spoločne, čo je však častý problém. Preto je vhodné mať na tieto situácie zvoleného zodpovedného správcu bytových domov, ktorý by to mal všetko podľa zákona riešiť za vás.

Všetko je to samozrejme na dohode a tom, ako si to na schôdzi odsúhlasíte. Pod najčastejšie povinnosti takéhoto človeka patria väčšinou pravidelné revízie dôležitých častí bytového domu, kam patria napríklad elektroinštalácie, šachty, schody, stúpačky, hasiace zariadenia a iné. Nie je to teda len vystavenie ročného vyúčtovania nájomného, ale aj dôkladná starostlivosť, ktorou sa zaisťuje bezpečnosť vášho bývania a dobrý technický stav celého komplexu.

Môžete správcu vymeniť?

Samozrejme, ak si správa neplní spomínané a iné ďalšie povinnosti a vaše požiadavky sú dlhodobo ignorované, môžete požiadať o potrebnú zmenu správcu domu. Potrebujete sa ale na tom na spomínanej schôdzi spoločne všetci (vlastníci bytov) dohodnúť.

Ide predsa o váš komfort a služby, za ktoré si v pravidelných mesačných platbách nemalou sumou platíte. Preto, ak niečo nefunguje, nebojte sa ozvať a veci ohľadom svojho bývania a jeho bezpečia včas riešiť. Strecha nad hlavou nie je predsa žiadny lacný špás, tak na to myslite.

Zdroj obrázka: dies-irae/Shutterstock.com