3 hrnčekové sladké recepty z ingrediencií „čo kuchyňa dá“

Každého občas prepadne chuť na sladké. Vtedy, keď sa to stane, máte 3 možnosti: vybehnete do najbližšej večierky a kúpite si, po čom vaše srdce túži alebo sa pozriete, či sa vo vašej chladničke alebo špajze neskrýva nejaká pochúťka. No a ďalšou opciou je to, že si niečo upečiete. Prinášame vám 3 recepty, ktoré budú vašou záchranou, keď sa rozhodnete práve pre tú poslednú alternatívu.

Zo základnej kuchynskej výbavy by nemali chýbať veci potrebné na pečenie. Ak ste sa teraz zamysleli nad tým, o aké konkrétne predmety vlastne ide, určite ako prvé vám napadol plech alebo forma na pečenie. No určite sa nezaobídete ani bez misiek rôznych veľkostí, pomôcok na miešanie, resp. mixéru a za dôležité považujeme aj kuchynskú váhu. Tá vám pomôže najmä vtedy, ak skúšate nejaký nový recept alebo ešte nedôverujete svojim kuchárskym intuíciám. Tento produkt patrí medzi bežne dostupné produkty, no my vám aj tak odporúčame investovať do správneho výberu trošku viac energie. Pre kvalitné kúsky navštívte portál metershop.sk, ktorý je obľúbený aj medzi profesionálmi. Tieto váhy využívajú aj gastroprevádzky, takže určite vás nesklamú. Nasledovné recepty však posielame do tých kuchýň, ktoré ešte len čakajú na príchod tej pravej kuchynskej váhy. Tú občas môže nahradiť totižto aj jeden obyčajný hrnček.


Muffiny podľa Bohumily

Ingrediencie:

  • 1 vajce,

  • 1/4 hrnčeka oleja alebo roztopeného masla,

  • 1/2 hrnčeka mlieka,

  • 1 hrnček ľubovoľnej múky,

  • 1/2 hrnčeka cukru podľa vlastných preferencií,

  • 1 vanilkový cukor,

  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva,

  • štipka soli,

  • citrónová kôra podľa chuti.

Postup:

Vajce, olej (alebo rozpustené maslo) a mlieko zmiešame v jednej nádobe, všetky ostatné ingrediencie v ďalšej, samostatnej. Mokrú zmes vlejeme do suchej, a máme hotový surový základ muffinov. Naplníme košíčky, vložíme ich do rúry a pečieme 15-20 minút na 180 stupňoch.

Užitočný tip: Košíčky nenaplňte doplna, iba približne 1 cm pod ich okraj. Do každého pridajte nejakú tajnú prísadu, napríklad kocku čokolády, arašidové maslo, oriešok, cukrík atď. Získate tak misu muffinov plných prekvapení.


Kakaová torta (aj pre úplných začiatočníkov)

Ingrediencie:

  • 1 hrnček jogurtu,

  • 1 lyžička sódy bikarbóny,

  • 1 hrnček cukru,

  • 1 hrnček múky,

  • 2 čajové lyžice kakaa.

Postup:

Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Jogurt vložíme do misy a premiešame so sódou bikarbónou. Cukor, múku a kakao vymiešame v samostatnej nádobe, až potom pridáme do jogurtu. Vznikne kakaová hmota, ktorú vylejeme na vymastený plech. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 25 minút.

Upečenú tortu vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Následne ju môžeme ľubovoľne vyzdobiť džemom a čokoládovou polevou, posypať práškovým cukrom, kokosom alebo orechovou posýpkou.

Užitočný tip: Ak naozaj nechcete riskovať pripečenie cesta alebo deformáciu, dokonca aj zlomenie cesta, namiesto plechu použite formu s nepriľnavým povrchom. Ušetrí vám aj čas, pretože nemusíte plech vymastiť, a logicky, budete potrebovať aj o jednu ingredenciu menej.


Hrnčeková bábovka

Ingrediencie:

  • 3 hrnčeky jemnej múky,

  • 1 hrnček cukru,

  • 1 hrnček sódy,

  • 1/2 hrnčeka slnečnicového oleja,

  • 1 balíček prášku do pečiva,

  • 1 balíček vanilkového cukru,

  • 3 vajcia,

  • kôra 1 citróna,

  • šťava z 1 citróna,

  • 1 čajová lyžička nesladeného kakaového prášku.

Postup: Múku a prášok do pečiva preosejeme. Pridáme ostatné prísady okrem kakaa a dôkladne premiešame.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov.

Bábovkovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Nalejeme 3/4 cesta, do zvyšku pridáme lyžičku kakaového prášku. Poriadne premiešame a vylejeme na biele cesto. Pečieme 35 minút.

Užitočný tip: Ak chcete, aby vás jednoduchý koláč vyzeral špeciálne a vhodné aj na privítanie návštevy pri špeciálnych príležitostiach, dosiahnete to formou na pečenie. Cookito.sk ponúka rôzne zaujímavé tvary, navyše zo silikónu, takže vám zabezpečia prevenciu pripálenia a jednoduchú údržbu. Túto bábovku môžete upiecť napríklad aj ako 3D pery.


Zdroj: https://nadherna.sk/upecte-si-skvele-muffiny/clanok376.html

Zdroj fotiek: freepik.com