9 + 1 tipov pre vysnívanú spálňu

Spálňa by mala byť najpokojnejšou zónou vášho domova. Vybavte si ju správne a získate miesto pre dokonalý relax a ničím nerušený spánok. Využite naše tipy pre vašu vysnívanú spálňu – viete, koľko miesta nechať okolo postele či kam ukryť drobnosti?

Zdroj: Expedo.cz


Posteľ pre spánok do ružova

Ako prvý nábytok vyberte posteľ – zaberie najviac miesta a je pre spánok aj celkový dojem z miestnosti kľúčová. Okrem dizajnu venujte pozornosť pružnému roštu, tvrdému matracu a pohodlnej veľkosti. Pre jednotlivcov sa odporúča rozmer 90 cm x 200 cm, manželskú posteľ vyberajte v parametroch 140-180 cm x 200 cm. Medzi posteľou a ďalším nábytkom (ako je toaletný stolík, skriňa alebo iné vybavenie) by malo zostať aspoň 90 cm, ktoré vám uľahčia prístup k lôžku a zachovajú vzdušnosť.


TIP: Postele, toaletné stolíky, skrine a ďalší nábytok jednoducho nakúpite na Expedo.sk (alebo Expedo.cz). zo širokej ponuky materiálov a vzorov si vyberiete jednoducho online a dopravu máte po republike zadarmo.


Skrine, nočné a toaletné stolíky

K vybaveniu spálne patria aj úložné priestory. Laďte ich k dizajnu postele a pri veľkom nábytku zachovajte aj neutrálne farebné odtiene. Vždy sa snažte udržať upratané povrchy a nenechajte sa pri spánku rušiť neusporiadanými drobnosťami. Využite zásuvky, organizéry či dózy a krabičky, aby ste všetko udržali na pohľad urovnané.


Osvetlenie

Okrem nočných lampičiek s miernym svitom nezabudnite kúpiť aj centrálne svietidlo a prípadne ďalšie osvetlenie dokresľujúce relaxačnú atmosféru. Svetlo by malo byť teplé, žltooranžové odtiene totiž pomáhajú mozgu odpočívať. Vyhnite sa modrému svetlu, ktoré naopak budí k aktivite – to prúdi aj z televízie a displejov, preto by ste sa ich mali pred spánkom vyvarovať.


Tip navyše – Zakomponujte do spálne aj malú pohovku alebo kreslo

V prípade, že máte v spálni dostatok priestoru, môžete do nej umiestniť aj leňošku či kreslo na čítanie. Potom možno miestnosť využívať na krátky relax aj počas dňa. Posteľ pritom zostane vždy pekne ustlaná až do večera.