Vyneste si svoj milión-hviezdičkový hotel na vrchol

Hľadáte ten správny spací vak na vaše nezabudnuteľné dobrodružstvá v prírode, ale neviete si dať rady s výberom? Myslite na to, že spacáky sa delia do niekoľkých kategórií. Jedná sa o tepelné určenie, strih, aktivitu, na ktorú ho budete používať, a tiež funkčnosť materiálu.



Existujú pravidlá pri výbere?

Najčastejšie delenie spacích vakov je podľa teplotného určenia. Rozoznávame letné, zimné a trojsezónne spacáky. Letné sa vyznačujú svojou ľahkosťou, malým objemom a nízkou cenou, no poskytujú najmenší tepelný komfort. Trojsezónne spacie vaky poskytujú najlepší pomer medzi komfortom a účelnosťou, zároveň je príjemná aj cena, ale aj celkový zbalený objem, ktorý je spratný.


Kompromis na dohľad

Na druhej strane tieto spacie vaky poskytujú menší tepelný komfort než zimné spacáky a zároveň sú drahšie než tie letné. Zimný spací vak ponúka najvyšší tepelný komfort, dobrý pomer medzi hmotnosťou, tepelným komfortom, zbaliteľným komfortom, ale aj tým celkovým. Mínus je akurát vo vysokej cene a náročnosti na údržbu.


Delenie a ďalšie možnosti na výber

Ďalej vyberajte spacák podľa výšky, no nechajte si vždy zhruba štyri centimetre rezervu. Pre jednoduchšiu orientáciu v teplotnom určení spacákov bola zriadená európska norma. Podľa nej by na každom spacom vaku mali byť uvedené tri hodnoty charakterizujúce teploty používania. Jedná sa o komfortnú teplotu, tento údaj je určený nielen ľuďom zimomravej povahy, ale vyjadruje tiež teplotu, pri ktorej sa ajčlovek náročnejší na chlad vyspí. Limitná teplota sa vzťahuje na mužské pohlavie a horkokrvné ženy a extrémna teplota je číslo, ktorého hodnota predstavuje hranicu, pri ktorej hrozí ľudskému organizmu prechladnutie. Z toho dôvodu sa pri výbere týmto limitom neriaďte.


Zdroj obrázku: {WAYHOME studio} / Shutterstock.com