Skateboard ako dopravný prostriedok

Moderná doba je uponáhľaná a kto sa pohybuje pomaly, ten je z každej strany obiehaný na rôznych dopravných prostriedkoch. Už dávno to nie sú len bicykle, ktoré ľudia využívajú v uliciach miest. Choďte ruka v ruke s rýchlou dobou a presúvajte sa štýlovo, no nezabúdajte na bezpečnosť.

V minulosti ste sa mohli so skateboardom stretnúť najmä u ľudí, ktorí s nimi predvádzali určité triky a bol to skôr doplnok k ich životnému štýlu a vybavenie do skateparku. Dnes už je skateboard bežne používaný na rýchlejšie presuny medzi mládežou aj dospelými a je pomerne jednoduché sa ho naučiť ovládať.


Riaďte sa svojimi skúsenosťami


Ak ste v jazde na skateboarde noví, potom zvoľte väčšie kolieska, ktoré majú menšiu mieru zasekávania o nerovnosti na povrchu. Pre bežnú jazdu po meste vám budú stačiť mäkké kolieska, ktoré vám nedovolia rozbehnúť sa priveľkou rýchlosťou. Skúsení jazdci môžu zvoliť tvrdé modely koliesok, ak majú rýchlu jazdu v malíčku.


Veľkosť dosky, ktorá je zložená z piatich až deviatich vrstiev, sa odvíja aj od výšky jazdca a veľkosti jeho chodidla. Čím ste vyšší, tým širšiu dosku by ste mali zvoliť. Po takej by mali siahnuť aj začiatočníci.


Bezpečnosť na prvom mieste


Pri jazdení na skateboarde si dávajte pozor na jeho kontakt s vodou. Dosky sú vo väčšine prípadov vyrobené z dreva, ktoré vám tak môže nasiaknuť, čím sa rapídne zníži ich životnosť. Rovnako tak ložiská okolo koliesok môžu pri frekventovanom kontakte s vodou začať hrdzavieť, klesá ich kvalita a o bezpečnosti tu už nie je vôbec reč. Takže používanie skateboardov pri nepriaznivom daždivom počasí nie je dobrým nápadom. Pre začiatočníkov je vhodné zvoliť lacnejší variant skateboardu vyrobený z lamina alebo PVC.


Či už využívate skateboard vy, alebo vaše deti, dbajte pri tom na bezpečnosť. Nie je žiadnym problémom nasadiť na čas jazdy prilbu, prípadne schovať pod vrstvu oblečenia chrániče na lakte alebo kolená. Je lepšie byť v bezpečí, ako neskôr ľutovať možné zranenie.


Zdroj obrázka:

oneinchpunch / Shutterstock.com