Ako na chrípku a vírusy?

Vírusy chrípky sa z človeka na človeka prenášajú veľmi jednoducho a rýchlo a spôsobujú rôzne závažné ochorenia dýchacích ciest. Príznaky sú známe a ich závažnosť závisí od mnohých faktorov, vrátane celkového zdravotného stavu a veku. A práve tu je veľmi dôležité vedieť, ako sa s nimi správne vyrovnať.

Predispozíciu na každé jedno, ale najmä chrípkové ochorenie majú starší ľudia, malé deti, tehotné ženy, ľudia s chronickými chorobami a ľudia so zníženou imunitou. Aj takéto osoby sa však môžu pred chrípkou chrániť, stačí dodržiavať jednoduché pravidlá.

Dbajte na hygienu rúk a svojho okolia

Hygiena rúk je dôležitým opatrením na zabránenie šírenia chrípky. Preto si často umývajte ruky mydlom a vodou. Tento dezinfekčný prostriedok odstraňuje a ničí choroboplodné zárodky. Ak si ruky umyť nemôžete, použite alkoholové a dezinfekčné obrúsky alebo antibakteriálny gél.

To však nestačí, pretože množstvo vírusov a baktérií sa nachádza aj v našom interiéri. Vykonajte preto aj denné mokré čistenie domu všetkých povrchov s použitím domácich čistiacich prostriedkov, ktoré tiež odstránia a zničia vírus.

Alebo vyskúšajte niečo profesionálne, jednoduché a stopercentne účinné, ako napríklad profesionálne germicídne žiariče.

Dodržujte vzdialenosť

Vírus sa ľahko prenáša z chorého na zdravého človeka vzdušnými kvapôčkami (pri kýchaní, kašľaní), preto je potrebné od cudzích ľudí udržiavať vzdialenosť najmenej 2 metre. Pri kašľaní a kýchaní si zakryte ústa a nos jednorazovými vreckovkami, ktoré by sa po použití mali zlikvidovať.

Ak je to možné, mali by ste sa vyhnúť cestovaniu verejnou dopravou, odmietnuť návštevu preplnených miest. Ak to nie je možné, noste masku alebo použite iné dostupné ochranné prostriedky na zníženie rizika ochorenia, ktorými môžu byť aj kvalitné respirátory KN 95.

Nedotýkajte sa pritom svojich očí, nosa alebo úst špinavými rukami, pretože vírus sa šíri aj týmito cestami.

Veďte zdravý životný štýl

Zdravý životný štýl zvyšuje odolnosť tela voči vírusu najlepšie. Dodržujte preto aj správnu stravu, jedzte jedlá bohaté na bielkoviny, vitamíny a minerály, zvyšujte fyzickú aktivitu a dôležitý je aj správny spánok. Určite potom vírusom odoláte oveľa lepšie.

Zdroj obrázka:Shutterstock.com