Ako na výber drevenej podlahy?

Drevo je materiál, ktorý dodáva teplo a pohodlie každému domovu. Aj v podobe obkladového materiálu alebo nábytku naďalej žije a dýcha. V interiéri s drevenými prvkami vždy cítite spojenie s prírodou, vládne tu pocit pohodlia a bezpečia. Okrem toho je to prírodný, ekologický a pre zdravie absolútne bezpečný materiál s vysokou pevnosťou, ľahkým spracovaním a trvanlivosťou.

Ako si zvoliť ten správny typ dreva pre podlahu?

Najobľúbenejšie druhy dreva pri dekorácii interiéru

Najbežnejšie používanými druhmi v interiérových dekoráciách sú spravidla borovica, jaseň alebo dub. Borovica je najpriaznivejšou voľbou pre rozpočet, dub a buk sa považujú za klasickejšie a drahšie.

Vysoké náklady na dub sa vysvetľujú jednak jeho stavom ako odvekého stromu, jednak jeho zvláštnou textúrou. Aj pod vrstvou farby bude mať charakteristický štruktúrovaný vzor. Buk je rovnako silný ako dub, ale má trochu menšie póry. Oba tieto druhy stromov sú si však svojím správaním veľmi podobné a často využívané aj pri výrobe moderných drevených parkiet.

Čo je pri drevenej podlahe dôležité?

Drevené podlahy môžu v dome vytvárať zdravé životné prostredie, príjemnú atmosféru a luxusný vzhľad. Aby vám ale dlho slúžili, uprednostnite tvrdšie odrody. Sú časovo odolné a vzhľadovo prijateľné.

Podlahy z tohto materiálu sú módnym a aktuálnym trendom. A vďaka rozšíreniu výrobnej linky kvalitných podláh z Bratislavy sú dostupné v lacnejšej alternatíve takmer pre každého. Výhody takéhoto materiálu sú zrejmé - je to veľmi odolná a štýlová možnosť s mnohými farbami a textúrami.

Podlahy z masívneho dreva je možné opakovane brúsiť, aby sa obnovil ich pôvodný vzhľad. Výber na trhu je široký a tvrdosť, pevnosť, štruktúra a farba závisia od druhu použitého dreva.

Stupnica tvrdosti je pri drevenej podlahe základ

Tvrdosť je jedným z najdôležitejších ukazovateľov pri výbere drevených podláh. Od tejto vlastnosti závisí trvanlivosť a odolnosť podláh proti opotrebovaniu. Aby ste zabezpečili, že vaša podlaha bude vždy vyzerať reprezentatívne bez akýchkoľvek výtlkov z nábytku a podpätkov, vyberte si najtvrdší materiál. Odborník na tento typ podláh vám určite dobre poradí, čo je do vášho interiéru najvhodnejšie na základe jeho podrobnej analýzy. Tak na to myslite.

Zdroj obrázka:Shutterstock.com