Ako sa starať o autobatériu?

Leto sa čochvíľa preklopí do jesene, po ktorej nasleduje zima. Práve zima je tradične neobľúbeným obdobím pre motoristov, pretože prináša nielen veľa potenciálne rizikových situácií na zasnežených či zľadovatených cestách, ale aj výzvou pri údržbe automobilu. Týka sa to predovšetkým autobatérie, ktorá je počas zimy značne namáhaná a určite sa nikto nechce stať obeťou scenáru, pri ktorom zostane stáť s vybitou autobatériou. Prinášame niekoľko tipov ,ako sa starať o autobatériu.

1. Majte poruke nabíjačku autobatérií

Poznáme klasické autobatérie, ktoré netreba špeciálne nabíjať, no môže sa stať, že ak príde k vyčerpaniu „šťavy“ alebo ak automobil dlhšie nepoužívate, tak jednoducho zostanete stáť na parkovisku. Druhou možnosťou sú trakčné autobatérie, ktoré ponúkajú dlhú životnosť so stovkami nabíjacích cyklov a zvládnu aj vyššiu záťaž než klasické batérie. V každom prípade by ste mali mať poruke nabíjačku autobatérií. Tie sa zídu najmä v prípade, ak auto nepoužívate každý deň, čo môže viesť k vybitiu batérie a následným problémom. Takéto nabíjačky dokážu nabiť aj už úplne „vyšťavenú“ batériu alebo jednoducho dobiť batériu.

2. Štartovacie káble

Môžu nastať aj extrémne situácie, ktoré sú zvlášť počas zimy veľmi nepríjemné. Alebo pokiaľ sa niekam veľmi ponáhľate, tak je vskutku nepríjemné, ak práve batéria vypovie službu. Pre takýto prípad je dobré mať k dispozícii štartovacie káble. Tieto štartovacie káble slúžia na to, aby ste nimi napojili autobatériu na funkčný akumulátor druhého vozidla a odtiaľ získali energiu na rozbehnutie svojho auta s vybitou batériou.

3. Testery autobatérií

A ak chcete mať pred zimou či počas zimy úplnú istotu, tak si autobatériu poriadne skontrolujte. Na tieto účely slúžia testery autobatérií, ktoré prehľadne ukážu chyby alebo nedostatok energie v autobatérii. Včas tak zistíte, že nastal problém a viete autobatériu dobiť alebo vymeniť.

Zdroj obrázka:

Roman Zaiets / Shutterstock.com