Nielen šport, ale aj tréning mysle

Nemusíte byť priamo Kasparov alebo iný šachový majster, no ak máte radi taktické myslenie, určite uznáte, že „šach“ nie je žiaden obyčajný šport. V podstate je to skôr hra než šport, pretože pri bežnej partičke šachu sa nespotíte. Svoje by však vedeli hovoriť profesionáli, ktorí strávia na turnajoch pri jednotlivých zápasoch aj celé hodiny. Každopádne, šach je vhodnou aktivitou prakticky v akomkoľvek veku a určite nezaškodí, ak k nemu povediete aj svoje deti.

Výborný výcvik mysle

Šach trénuje taktické myslenie a uvažovanie. Ak teda chcete svoje dieťa prirodzene viesť k rozvoju logického uvažovania, budú klasické drevené šachy správnou voľbou. Určite netvrdíme, že musíte zo svojej ratolesti vychovať šachového veľmajstra a profesionála. Nie, všetko musí mať svoj prirodzený a postupný vývoj. Vedením k aktivitám ako šach však pomáhate svojmu dieťaťu získavať taktické a logické uvažovanie, ktoré môže byť v neskoršom živote veľmi užitočné.

Stačia klasické drevené šachy

Netreba nič vymýšľať. Pre deti stačia klasické drevené šachy, ktoré si za niekoľko eur zakúpite dnes už aj z internetových obchodov. Tieto šachy obsahujú všetko potrebné cez hracie pole a figúrky. Pokiaľ by sa vaše dieťa na šach skutočne „chytilo,“ môžete neskôr riešiť aj elektronický šach či pokročilejšie hracie polia. Na úvod však úplne s prehľadom stačí klasický, základný drevený šach.

Hrajte spolu

Nie je nič krajšie, ak sa dieťa niečo naučí od svojho rodiča. Ak máte pocit, že by sa vášmu dieťaťu šach páčil, sadnite si spoločne za stôl, nech si dieťa osvojí pravidlá a základnú taktiku. Zahrajte si prípadne aj spolu a najmä v úvode, samozrejme, neukončujte partiu vo svoj prospech po pár ťahoch. Možno sa z hrania šachu stane vo vašej domácnosti a rodine vítaná aktivita na voľnočasové a oddychové chvíle.

Zdroj obrázka:

George Rudy / Shutterstock.com