Uvariť si domáce pivo nie je žiadna veda
Patríte k milovníkom piva? Ak áno určite vás niekedy zaujímalo ako sa pivo vlastne vyrába. Výroba piva pritom vôbec nie je taká zložitá, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Veľké pivovary potrebujú na výrobu tohto zlatistého moku niekoľko základných surovín. Jednou z nich je určite naozaj kvalitná voda, chmeľ, slad a pivné kvasinky. Okrem týchto surovín, ktoré tvoria alfu a omegu celého procesu je nutné mať k dispozícii aj varné nádoby, pomôcky a iné technológie, ktoré sú potrebné na veľkokapacitné objemy. Každý pivovar má svoje vlastné receptúry a postupy, vďaka ktorým je ich pivo výnimočné a veľmi “piteľné”. Poďme sa však spolu pozrieť na domáce varenie piva, ktoré je vhodné aj pre úplných začiatočníkov.
Prvé kroky s varením piva
Ak sa pýtate ako na domáce varenie piva a patríte medzi úplných začiatočníkov v tejto oblasti, pripravili sme si pre vás jednoduchý návod, vďaka ktorému dopadne vaša snaha určite na jednotku. Na webovej stránke https://domaci-pivovar.sk/ nájdete pivné sety, ktoré sa hodia aj pre začiatočníkov. V týchto setoch sú komponenty určené na domáce varenie piva. Na jeho prípravu budete určite potrebovať fermentačnú nádobu, ktorá je vyrobená z potravinárskeho plastu, mladinový koncentrát (podľa vlastnej chuti), kvasný cukor, kvasné cukríky a ďalšie pomôcky, ktoré vám výrobu zlatistého moku uľahčia. Domáca príprava piva z mladinového koncentrátu je navyše veľmi jednoduchá a nezaberie vám viac ako jednu hodinku. Postup je nasledovný. Do fermentačnej nádoby dáte 1-2 litre vlažnej vody. Následne do nej vylejete obsah mladinového koncentrátu. Pivné kvasinky si rozmiešate v pohári s vlažnou vodou. Po chvíli začnú kvasinky pôsobiť a vytvorí sa jemná pena. Potom kvasinky pridáte k vode a mladinovému koncentrátu. Doplníte vodou na taký objem, na ktorý je daný mladinový koncentrát určený. Štandardne to býva na 23 litrov, ale sú koncentráty aj na 12, 10 či 9 litrov. Ako posledný krok, ktorý je však veľmi dôležitý je pridať kvasný cukor (dextrózu či maltózu). V žiadnom prípade nepridávajte do piva klasický kuchynský kryštálový cukor. S týmto typom cukru by totiž neprebehol proces kvasenia správne. Keď máte všetky suroviny spolu vo fermentačnej nádobe, tak už ich len poriadne zamiešajte. Následne nasaďte veko, do ktorého pridáte kvasnú zátku. Do kvasnej zátky nalejte do polovice horúcu vodu. Akonáhle začne proces kvasenia začnú sa v nej tvoriť bublinky. Keď bublinky prestanú (cca po týždni a pol), tak je čas na stočenie piva do fľašiek. Odporúčame do tmavých sklenených fľašiek. Vo fľaškách nechajte pivo pôsobiť ešte približne dva až tri týždne a potom sa môžete pustiť do jeho konzumácie. Veríme, že sa vám domáce pivko podarí.Na zdravie!