Brokolica - 5 benefitov pre vaše zdravie

Niekto ju miluje, niekto nenávidí. Svojím vzhľadom sa podobá na malý strom a pre naše zdravie má veľmi veľa pozitívnych účinkov. Dokonca sa o nej tvrdí, že spomaľuje proces starnutia. Poďme si bližšie predstaviť brokolicu.

Brokolica sa považuje za predchodcu karfiolu. Pestuje sa podobne, ale obsahom živín je na tom lepšie. Ako z nej najlepšie získať energiu a živiny? Môžete ju konzumovať surovú, varenú a pokojne aj pečenú. Je pravda, že varením a vyprážaním sa môže čiastočne zmeniť obsah živín v brokolici, preto ak si ju chcete tepelne upraviť, odporúčame pripravovať ju na pare.

Mnoho ľudí konzumuje iba okvetie brokolice a stonka resp. listy z nej končia v koši. Avšak, práve tam sa ukrývajú najväčšie zásoby vlákniny a betakaroténu. Preto sa nebojte spracovať aj tieto časti, vaše zdravie vám neskôr poďakuje. Aké iné vitamíny ešte brokolica ponúka?

1. Veľký zásobník vitamínov, minerálov a antioxidantov

Vedeli ste, že brokolica obsahuje viac vitamínu C ako pomaranč? Ďalšie výrazné zastúpenia majú vitamíny K, viaceré druhy vitamínov B (napríklad vitamín B2 alebo B9). Svoje zastúpenie tu má aj vitamín A. Z minerálov tu nájdeme draslík, fosfor, selén, či železo. Všetky tieto látky sú potrebné pre naše pevné zdravie a správne fungovanie.

K tomu dokáže napomôcť aj sulforafán - antioxidant, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi a hladinu cholesterolu. Má tiež protizápalové účinky, zvyšuje hladinu testosterónu a bráni ukladaniu telesných tukov. Brokolica tiež obsahuje antioxidanty luteín a zeaxantín.

2. Znižuje riziko rakoviny

Kombinácia vitamínov a antioxidantov, ktorú obsahuje tento druh zeleniny, vytvára silný nástroj v boji proti rakovine. A pritom sa nemusí jednať iba o prevenciu. Vedecké štúdie potvrdzujú, že pri liečbe žien, ktoré trpia rakovinou prsníka a sú liečené liekmi na báze brokolice, dochádza k potláčaniu rastu ich nádorov. V niektorých prípadoch dokonca nastalo postupné zlepšovanie.

Prijatím dostatočného množstva folátu (vitamín B9) môžete znížiť výskyt rakoviny hrubého čreva, žalúdka, pankreasu a krčka maternice. Podobne účinkuje aj sulforafán, ktorý je stimulátorom imunity a jeho účinky sa najlepšie preukazujú pri spomínanej rakovine prsníka.

Sulforafán je tak naozaj dôležitou látkou, ktorej výskyt sa môže v brokolici znížiť, ak ju dáme zmraziť. Mrazená brokolica tak stráca jednu zo svojich najvýznamnejších látok a preto je lepšie pripravovať ju stále čerstvú.

3. Podporuje zdravé trávenie

Ďalšou z výhod brokolice je podpora trávenia. To je spôsobené vysokým obsahom vlákniny, čo nielen zlepšuje trávenie, ale aj odstraňuje problémy so zápchou. Navyše, 100 gramov brokolice obsahuje iba 34 kcal a teda je vhodná aj ako diétne jedlo, keďže táto dávka obsahuje iba 6,6 gramov sacharidov a 2,8 gramov bielkovín. Tukov je v tomto prípade minimum.

4. Detoxikuje

Brokolicu zaraďujeme medzi listovú zeleninu. O tej je známe, že má vysoký obsah antioxidantov, ktoré prečisťujú celé telo. Ak zvýšite príjem tohto druhu zeleniny, môžete dosiahnuť viacero benefitov. Dokážete tak pomôcť pečeni, obličkám a pľúcam eliminovať viac toxínov, a zabrániť tak ich koncentrácii. Vďaka tomu sa budete cítiť o poznanie lepšie.

5. Chráni zrak a pokožku

Ďalším pozitívnym účinkom tejto zeleniny je ochrana pred škodlivým pôsobením voľných radikálov. Vďaka luteínu spomaľuje vznik degeneratívnych zmien na sietnici a bráni vzniku šedého zákalu šošovky. Viackrát spomínaný sulforafán a tiež vitamíny skupiny B udržiavajú našu pokožku v lepšej kondícii. Vplývajú na proces starnutia vďaka zvýšeniu expresie antioxidačných génov, čo vo výsledku znamená menej vrások a ochabnutej kože.

Vďaka týmto pozitívnym účinkom by mala byť brokolica súčasťou vášho jedálnička. Existuje mnoho receptov, ako si ju chutne a chrumkavo pripraviť. Počuli ste už o brokolicovom smoothie? Určite stojí za vyskúšanie. Voľba je len na vás, no vplyv na kvalitu zdravia je značný.