Dáte aj vy šancu napínavej prestrelke v prostredí Divokého západu?

Zabudnite na televízne prestrelky a nástrahy prérie, odložte knižné westernovky a nechajte sa unášať Divokým západom v hernom svete. Len nedávno sa Red Dead Redemption dočkal po ôsmich rokoch od uvedenia jednotky svojho vylepšenia, táto kultová hra je úspechom štúdia Rockstar Games, čo značí sľubné herné chvíle. Kedy osedláte koňa, vydáte sa naprieč dobrodružstvám plných prestreliek a vyhnete sa konečnému ortieľu v podobe vypísanej odmeny na vašu hlavu?

Po spustení hry sa stávate hlavným protagonistom Arthurom Morganom. Hneď po prvých scénach máte však pocit, akoby ste sledovali kvalitný film namiesto hrania herného titulu určeného pre PlayStation 4. Neskutočne realistický svet, dokonalé zobrazenie koňa či prepracované detaily. Nič iné by ste od vývojárov z Rockstaru ani nemohli čakať, GTA V vás už o tom mohla presvedčiť.

Oceniteľný pútavý príbeh

Éra Divokého západu sa pomaly ale isto končí, príchod dvadsiateho storočia má byť symbolom novej doby plnej civilizovaných ľudí. Čo ale s vydedencami spoločnosti, ktorí sa nehodlajú systému prispôsobiť, vážia si nadovšetko svoju slobodu a vítajú ich nezávislosť? Pútavá dejová linka rozhodne hovorí v prospech hry, Arthurov narušený morálny kódex a zábavné dialógy sú ešte zaujímavejším spestrením. Núdza nie je ani o adrenalín, práve o ten sa postarajú aj lovci odmien. Vaše prehrešky sú totiž sledované, v hre natrafíte aj na bonzákov. Povesť Arthura Morgana budujete len a len vy, máte teda v rukách aj to, akým smerom sa táto hlavná postava uberie.

Vítaná skutočnosť

Ak sa v koži Arthura nebudete pravidelne o seba starať, výrazne sa to odrazí na jeho vzhľade. Pár dní sa skúste neoholiť a nový skvost na tvári vás rozhodne prekvapí, do údivu vás však dostane aj stravovanie. Pokiaľ sa rozhodnete pre nezdravú stravu, kilá výrazne pribudnú a odrazí sa to aj na vašej výdrži. Hygiena je v tejto hre taktiež kľúčová, krv či blato len tak nezmizne a rozhodne vás prekvapia nepríjemné pohľady okoloidúcich. Veľkým pozitívom je aj prepracovanosť systému a dokonca aj NPC postavy (non-play character) ovládané umelou inteligenciou sa menia podobne ako okolie. Prejdete raz a vidíte rozostavanú stavbu, neskôr je budova postavená. Zbitie predavača sa odrazí v jeho ďalšom správaní, arogancia bude výrazne citeľná a objavené modriny to len potvrdia.

Pre pozorných a náročných hráčov

Zostreliť nepriateľov klobúk a nosiť ho ako cennú trofej, pozorovať ekosystém prírody a boj zvierat medzi sebou či Arthurova schopnosť plávať. Aj tieto oživenia umocnia zážitok z hrania a potešiteľné budú detaily, ktoré sprevádzali aj pôvodnú jednotku, v hre napríklad zostáva aj detailné čítanie novín.

Red Dead Redemption 2 je unikátnym herným titulom, ktorý sa značne odlišuje od svojej konkurencie. Kedy sa zoznámite so svetom zákona, morálky a zločinu Divokého západu aj vy a vyskúšate si, aké je byť v Arthurových topánkach?

Zdroj obrázka:

Krakenimages.com / Shutterstock.com