Neviete ako na riasy v jazierku? Poradíme vám

Riasy v jazierku nie len že nevyzerajú pekne a nepríjemne zapáchajú, ale škodia aj vodným živočíchom. Preto je potrebné ich odstraňovať. Ak neviete ako na to, prečítajte si náš návod.

Riasy v jazierku


Riasy sa v stojatej vode jazierka tvoria už od teploty 4 °C. Je to spôsobené hromadením výživných látok, ktoré sa do jazierka dostávajú z tiel uhynutých vodných živočíchov a vyplavovaním z okolitej pôdy. Riasy v jazierku zhoršujú podmienky pre život rybičiek. Okrem spotreby kyslíka bránia aj prieniku slnečného žiarenia do vody. V okolí jazierka sa navyše šíri nepríjemný zápach. Aby sa zelené riasy v jazierku nemnožili, je potrebné ich odstraňovanie.

Ako čistiť záhradné jazierko


Záhradné jazierko môžete čistiť mechanicky alebo s použitím chémie. Najviac účinné je spojenie oboch postupov. Riasy v jazierku najskôr odstráňte s použitím sieťok, hrablí a škrabiek. Tento spôsob odstránenia vyčistí vodu len na určitý čas. Preto je potrebné následne aplikovať chemické prípravky. Nezabudnite na filtráciu jazierka. Zapnite ju na jar, keď teplota vody v jazierku dosiahne 10 °C.

Chémia do jazierka


Chémia do jazierka odstráni riasy a zabráni ich opätovnému výskytu. Nemá pri tom žiaden vplyv na rybičky. Chémia do jazierka obsahuje prospešné baktérie, ktoré sa prirodzene vyskytujú vo vode. Celý proces čistenia je tak celkom ekologický a vytvára biologickú rovnováhu jazierka. Jazierková chémia presvetlí vodu a odstráni aj zvyšky rias, ktoré vo vode zostali po mechanickom čistení. Jazierko tak bude čisté a bez zápachu a vaše rybičky budú mať dostatok svetla aj kyslíka pre život.

Na naštartovanie procesu čistenia vody je potrebné použiť štartovacie baktérie do jazierka. Pre udržanie čistej vody bez zápachu je potrebné jazierkovú chémiu použiť aj niekoľkokrát počas sezóny. A to najmä po daždi, ktorý uvoľňuje nežiadúce látky z pôdy do vody. Pred použitím chémie do jazierka si podrobne prečítajte návod na dávkovanie a spôsob aplikácie produktu.