Ako na zdravý obed či večeru

Svetová zdravotnícka organizácia zistila, že stravovacie návyky Slovákov, sú piate najhoršie na svete. Konzumujeme veľa alkoholu, tabaku a trpíme obezitou. Ak sa aj vy radíte ku konzumentom nezdravých jedál, mali by ste sa zamyslieť nad zmenou. Príprava zdravého a chutného obeda či večere nezaťaží vás, ani vašu peňaženku. 

Podľa NCZI sa problém extrémnej obezity na Slovensku týka takmer 100.000 ľudí. Navyše, každý rok u nás pribudne takmer 20-tisíc diabetikov. Ak sa chcete vyhnúť civilizačným ochoreniam, varte jednoducho, zdravo a predsa chutne. Zabudnite na obedové menu plné škrobu a múky a radšej si doneste z domu zdravé a výživné jedlo.


Základom jedálnička sú čerstvé potraviny. V každej domácnosti by sa vždy mali nachádzať ovocie a zelenina. Nie každý má k dispozícii záhradku, kde si pôjde obrať to, na čo má chuť. Preto majú obchodné reťazce bohatý výber v každom ročnom období. Kvalitné sezónne ovocie a zeleninu nakúpite napríklad v sieti Lidl. Navyše ak chcete ušetriť, pozrite si pred nákupom Lidl leták a zistite, ktoré ovocie a zelenina je práve v zľave. Zásoby potravín nemusia byť veľké – radšej nakúpte každý deň menej, ale vždy čerstvé. Ovocie a zelenina by mali zabrať až polovicu porcie na tanieri. Je na vás, či ich ponecháte v surovom stave, alebo ich upravíte pečením, dusením alebo na pare. Zelenina pripravená na pare si zachováva najviac vitamínov.


Ďalšou dôležitou súčasťou jedálnička je kvalitné mäso. Mäso je ideálne nakúpiť priamo od mäsiara a spotrebovať ho ešte v deň nákupu. Ak nakúpite mäsa viac, naporcujte ho a uložte do mrazničky. Mäso by malo pokryť 25 % nášho taniera a zvyšná štvrtina miesta, ktorá na tanieri zostala, je určená pre prílohu. Aj tu však treba dodržať isté pravidlá. Ak sa chcete stravovať zdravo, zabudnite na hranolky. Uprednostnite zemiaky s maslom, ryžu, prípadne petržlenové či mrkvové hranolky.


Obávate sa, že budete variť a jesť stále to isté, bez nápadu? Pozrite si akciové letáky rôznych obchodov kde nájdete častokrát jednoduché recepty. Napríklad v Lidl letáku nájdete každý týždeň potraviny zamerané na inú tému a k nim aj vhodné recepty.

V prípade, že nemáte čas na varenie obeda a večere každý deň, pripravte si jedlo aj na deň vopred. Ak si jedlo pripravíte do obedových nádob, nemôže sa stať, že pri vlčom hlade zjete namiesto výživnej večere balík čipsov.


Zdravím stravovaním by však starostlivosť o naše telo skončiť nemala. Každý deň by sme mali mať aj dostatok fyzických aktivít. Nemusíte pri tom ani navštevovať miestne fitness centrum, ale postačí aj pohyb pri bežných aktivitách. Napríklad sme v dnešnej dobe zvyknutí chodiť takmer všade autom a to aj na miesta, kde by sme sa jednoducho dostali aj pešo. Navyše, častokrát strávime aj tak väčšinu času uväznení v kolóne. Čo tak si namiesto cesty autom spraviť dlhšiu prechádzku? Alebo pri najbližšej možnosti použiť schody namiesto výťahu? Postupne môžete fyzických aktivít pridávať čoraz viac a nielen že sa vám za to odvďačí vaše telo, ale budete sa cítiť lepšie aj psychicky.