16.3.2012 |
|
Výživa
Ako si doma vypestovať mladý jačmeň
V tomto návode si povieme ako si doma vypestovať výživný mladý jačmeň.
A prečo mladý jačmeň? Pretože:
- má vysoký obsah antioxidantov
- priaznivo pôsobí na trávenie
- posiluje imunitný systém
- obsahuje mnoho železa (lepší krvný obraz, lepšia regenerácie organozmu)
- udržuje acidobázovú rovnováhu
- podporuje liečbu kožných onemocnení
- obshauje mnoho vitamínov (A, B1, B2, B5, B6, C, E, K, Kys. listová), aminokyselín a minerálov (vápnik, draslík, horčík, železo a iné)
A prečo mladý jačmeň? Pretože:
- má vysoký obsah antioxidantov
- priaznivo pôsobí na trávenie
- posiluje imunitný systém
- obsahuje mnoho železa (lepší krvný obraz, lepšia regenerácie organozmu)
- udržuje acidobázovú rovnováhu
- podporuje liečbu kožných onemocnení
- obshauje mnoho vitamínov (A, B1, B2, B5, B6, C, E, K, Kys. listová), aminokyselín a minerálov (vápnik, draslík, horčík, železo a iné)
1.Najprv budeme potrebovať nejakú nádobu s objemom okolo 0,5l do ktorej nasypeme asi za pohár semien jačmeňa a zalejeme takmer po vrch vodou. Takto necháme semienka stáť aspoň 12 hodín.
Pohár jačmeňa je ideálny na plochu cca 20 x 30 cm.
Pohár jačmeňa je ideálny na plochu cca 20 x 30 cm.
2.Po 12 hodinách ich vysypeme napríklad na plech a necháme ďalších pár hodín trocha obschnúť.
3.Pripravíme si niečo, do čoho si jačmeň posadíme, napríklad črepník. Ideálny je s veľkou plochou a nie príliš hlboký. Potrebné sú tiež dierky na dolnej strane pre odtok vody.
4.Do nášho črepníka si nasypeme aspoň 2-3 cm zeminy. Zeminu pokropíme vodou.
5.Na vrch nakoniec nasypeme a rovnomerne rozprestrieme naše semienka, ktoré by už mali po pobudnutí vo vode začať mierne klíčiť. Opäť trocha zalejeme vodou.
6.Nakoniec ich zakryjeme buď tenkou vrstvou hliny, alebo napríklad alobalom, ktorý bude jednak brániť preniku svetla a tiež udržaniu tepla.
V prípade použitia alobalu ho po 2-3 dňoch odstránime, ako ho začne klíčiaci jačmeň nadvihovať.
V prípade použitia alobalu ho po 2-3 dňoch odstránime, ako ho začne klíčiaci jačmeň nadvihovať.
7.Jačmeň polievame každý deň, aby bola zemina stále mierne vlhká.
8.Asi po 7 dňoch, keď mladý jačmeň dosiahne výšky okolo 12 - 15 cm ho môžme pri zemi odstrihnúť a konzumovať.