Ako na výber oblečenia na dôležitý pracovný pohovor

Nielen naše vedomosti, schopnosti, vzdelanie a prax si na vás zamestnávateľ alebo personalista všimne ako prvé. O dobrý dojem sa postará aj vaše oblečenie. Jeho výberu by ste preto mali venovať náležitú pozornosť, pretože aj od toho, ako sa oblečiete, môže závisieť vaša budúcnosť.

Máme pre vás niekoľko praktických rád, na ktoré by ste mali pred absolvovaním pracovných pohovorov myslieť.

​Musí byť čisté a upravené

Bez ohľadu na pozíciu, o ktorú sa uchádzate, vaše obľúbené topánky a oblečenie by malo byť vždy čisté a upravené. Pred pohovorom si oblečenie vyčistite a vyžehlite, uistite sa, že máte všetky gombíky, látku bez škvŕn, nezašitých stehov alebo vrások. Umyte si topánky a vyleštite. Aj takáto jednoduchí príprava môže byť krokom smerom vpred.

Okrem dokumentov potrebných na pohovor si prineste aj antiperspirant, dnes možno aj antibakteriálne papierové utierky a fľašu vody. Neutrálna taška alebo klasická aktovka doplní váš profesionálny vzhľad.

​Príďte na miesto určenia včas

Ak nemáte vlastné auto, bude možno lepšie zavolať si taxík, aby ste pri čakaní na autobus nemuseli stáť na slnku, v daždi, mraze alebo snehu. Ak je vzdialenosť práce väčšia ako pár blokov, je lepšie vziať si taxík.

Ak máte na sebe bundu, skôr než vkročíte do miestnosti, vyzlečte si ju, aby ste sa vyhli prehriatiu. Bundu úhľadne poskladajte, aby sa vám na cestách nepokrčila, alebo ju zaveste na vešiak. Ak prídete na miesto určenia skôr, získate viac času na menšiu úpravu a doladenie posledných detailov.

​Základné pravidlá výberu oblečenia na pohovor

Základnými prvkami jednoduchého a neutrálneho štýlu odevu na pracovný pohovor sú klasické a pohodlné nohavice, rovné sukne, dámske bundy, košele, blúzky či roláky. Základná farebná schéma je achromatická (to znamená v rozmedzí od bielej po čiernu).

Jasné, kontrastné farebné kombinácie na obrázku sú vnímané ako nárok na aktívnu pozíciu. Množstvo detailov veľmi rozptyľuje zasa pozornosť od samotnej osoby. Takže môžu zamestnávateľom uniknúť podstatné veci, na ktorých ste si zakladali.

Bez ohľadu na pozíciu, o ktorú sa uchádzate, oblečenie by malo pôsobiť úhľadne, stroho a čisto. Nezabudnite pritom, že pohovor ešte nie je práca, ale zoznámenie sa s budúcimi zamestnávateľmi. Preto nie je vždy potrebné obliecť sa presne podľa kultúry danej firmy. Určitý smer v štýle oblečenia by však mal byť zachovaný. Rovnako aj jeho elegancia. Tak na to myslite a určite zabodujete.

Zdroj obrázka: Shutterstock.com