4 tipy na zdravé desiate pre každého školáka

Za klasickú slovenskú desiatu sa považuje tzv. „lepeňák“, čiže 2 zložené krajce chleba s plnkou podľa chuti. Prekvapte svojich školákov niečím novým z vašej kuchyne. Našťastie internet je dnes plný zdravých receptov, ktoré vyhovujú očakávaniam aj tých najmenších, čiže detskému gastronomickému vkusu. V tomto článku vám prinášame 4 z nich.

Základom týchto receptov je lavaš chlieb, ktorý je zdravšou a oveľa ľahšou alternatívou bežného pečiva. Vyrába sa bez kysnutia, preto nemusíte mať žiadne obavy ani vtedy, ak vaše dieťa trpí histamínovou intoleranciou. Samozrejme nie je jedno, z čoho je vyrobený. Preto, ak náhodou toto tradičné arménske jedlo nepečiete doma, odporúčame vám navštíviť internetový obchod lavas.sk s produktmi so 100% prírodnými zložkami. V ponuke nájdete rôzne druhy lavaš chlebov, medzi nimi napríklad aj bezlepkový.

Nasledovné desiate môžete pripravovať spolu s vaším dieťaťom. Namiesto vrecúšok vám odporúčame použiť desiatový box, bude to ekologickejšie aj praktickejšie. Síce takéto dózy sú väčšie, no kvalitná školská taška zvládne všetko. Je dôležité aj to, aby bola ergonomická, ale o tejto téme sa dozviete oveľa viac na stránke ramina.sk s obrovským výberom školských tašiek a batohov.


Pečené mrkvové rolky

Ingrediencie:

  • 2 lyžice olivového oleja

  • 2 lyžičky masla

  • 3 hrnčeky nastrúhanej mrkvy

  • ½ nadrobno nakrájanej cibule

  • 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)

  • ½ lyžičky rasce

  • štipka soli

  • korenie

  • 2 kusy lavaš chleba

  • 4 lyžice krémového syra

  • 1 hrnček čedaru

  • 1/3 šálky koriandra



Postup:

Na rozohriatu panvicu pridajte 1 lyžicu olivového oleja. Pridajte cibuľu a poduste do sklovita. K cibuli pridajte cesnak, mrkvu a rascu, a neskôr aj soľ a korenie. Duste 8-10 minút, kým mrkva nezmäkne, ale tak, že si pritom zachová štruktúru. Nechajte zmes vychladnúť.

Rozložte lavaš a natrite smotanovým syrom. Zoberte jednu dávku dusenej mrkvy, rozložte po lavaš chlebe, ale vyhýbajte sa úplným okrajom (cca. 2 cm od okraja). Posypte čedarom a koriandrom.

Zložte spodný okraj lavaša na mrkvovú zmes a pevne zrolujte. Rolku prekrojte v strede na polovicu a orežte oba konce po okraj mrkvovej plnky (čiže tak, aby bolo vidno mrkvu). Potom každú polovicu nakrájajte na dve časti. Znamená to, že z jedného lavaša získate 4 malé porcie.

Rozohrejte panvicu a pridajte 1/2 lyžice olivového oleja a kúsok masla. Mrkvové wrapy pečte niekoľko minút na všetkých štyroch stranách, kým nezačnú hnednúť. Ihneď ich položte do obedárika, aby nevychladli.


Falošné palacinky

Ingrediencie:

  • 2 kusy lavaš chleba

  • ½ hrnčeka hladkého krémového smotanového syra, ideálne vegánskeho

  • ½ čajovej lyžičky mletej škorice

  • 1 lyžica organického trstinového cukru

  • štipka morskej soli

  • ½ čajovej lyžičky oleja neutrálnej chuti


Postup:

Rúru predhrejte na 180 °C. Lavaš potrite smotanovým syrom. V malej miske zmiešajte škoricu, cukor a soľ do jednotnej, hladkej konzistencie. Každý kus lavaš chleba rovnomerne posypte škoricovým cukrom, ale určitú dávku si odložte aj na záver.

Lavaš zroluje pozdĺžne a každú rolku prekrojte v strede. Každú polku potom rozkrojte na ďalšie 2 časti, tým pádom získate 4 malé rolky z jedného lavaša.

Rolky potrite trochou oleja a posypte zvyšným škoricovým cukrom. Vložte na plech a pečte 6-8 minút, alebo kým okraje nie sú mierne chrumkavé. Ihneď ich odložte do boxu, aby nevychladli.

Zdravé čipsy

Ingrediencie:

  • lavaš chlieb

  • soľ

  • chrumkavá zelenina


Postup:

Lavaš nakrájajte alebo rozstrihajte na malé trojuholníky. Tie dajte na nevymastený plech a len ich jednoducho upečte na 180 °C. Vyberte ich z rúry po 6 minútach alebo keď už sú chrumkavé. Môžete ich osoliť.

Lavaš čipsy zabaľte do boxu a do druhého dajte nakrájanú chrumkavú zeleninu, napríklad kaleráb, cviklu, mrkvu.

Zdravý zeleninový wrap

Ingrediencie:

  • ½ hrnčeka rozdrobeného feta syra

  • 1/4 hrnčeka jogurtového, resp. krémového syra

  • 1 strúčik pretlačeného cesnaku

  • 1 lyžica citrónovej šťavy

  • 1 lyžica nasekanej čerstvej mäty

  • 1 lyžička sušeného oregana

  • mleté čierne korenie podľa chuti

  • 1 stredne veľká uhorka

  • 4 kusy lavaš chleba

  • 2 pečené alebo zavárané červené papriky nakrájané na podlhovasté kúsky

  • 1 nádoba zaváranej artičoky (ak nenájdete zaváraninové, môžete použiť aj konzervu)

  • 1/2 šálky kalamata olív (olivy nebývajú medzi deťmi obľúbené, takže túto prísadu pokojne vynechajte)

  • 2 hrnčeky mladého špenátu (alebo rukoly)



Postup:

V malej miske zmiešajte fetu, jogurtový syr, cesnak, citrónovú šťavu, mätu, oregano a korenie.

Uhorku nakrájajte na podlhovasté a čo najtenšie plátky alebo pásiky.

Zmes z fety rovnomerne rozotrite na lavaš chleby, ale okraje vynechajte (cca. 2 cm). Uhorku, pečenú papriku, artičoky a olivy rozložte na chlieb. Nakoniec prichádza na rad špenát.

Lavaš chleby zrolujte natesno. Každý jeden wrap nakrájajte na polovicu a každú jednu polovicu zabaľte do voskových obrúskov (alebo plastovej fólie) zvlášť a uložte odstáť do chladničky.

Zdroj fotiek: freepik.com