Ako začať s šitím na stroji krok za krokom

Chcete sa pustiť do šitia vlastných originálnych módnych kúskov, ale neviete, ako začať? My vám to prezradíme - rozhodne nie šitím vlastných originálnych módnych kúskov! Budete musieť začať pekne od piky, ale o to lepšie neskôr vaše výtvory budú.

Nie je totiž nič horšie, než si osvojiť nejakú zlú techniku, ktorú potom budete v dobrej viere používať ďalej. Je oveľa lepšie začať trénovať najskôr so starými látkami. Od jednoduchých povlakov na vankúš cez trenky sa potom dostanete až k tomu, že z fleku zvládnete ušiť krásne letné šaty!

Kde sa naučiť šiť

Žijeme v dobe, keď máme na dosah všetky možné manuály od návodu na opravenie odpadu až po výmenu prevodovky v aute. Skvelý je v tomto hlavne YouTube, kde prostredníctvom videí všetko krásne a názorne vidíte. Ak ovládate angličtinu, je to úplná výhra! Stačí zadať frázy ako "sewing basics" alebo "sewing for beginners", a môžete sa do toho pustiť. Ďalším zdrojom rád a návodov ako šiť môžu byť napríklad internetové blogy, knihy alebo legendárne časopisy ako napríklad Burda, podľa ktorých možno šila aj vaša mamička.

Ako vybrať šijací stroj

Ak už doma máte šijací stroj, nie je čo riešiť. V prípade, že si ho ešte len chcete zaobstarať, odporúčame si ho ideálne najskôr vyskúšať napríklad u kamarátky alebo u niekoho z rodiny. Potom sa môžete erudovane rozhodnúť, či chcete model s pedálom, či bez, aké stehy by mal stroj zvládať, aký veľký by mal byť a podobne.

Začíname s šitím

Na začiatok pár rýchlych tipov. Pre bežné šitie si nastavte dĺžku stehu 2,5. Napätie nite si nastavte na 4. Takéto nastavenie by malo byť vhodné pre väčšinu prípadov. Používajte vždy rovnakú kvalitu a hrúbku ako pre horné nite, tak aj pre spodné nite.


Spočiatku si šitie vyskúšajte s tkaninami, teda nepružnými látkami. Pohrabte sa doma v skrini a vytiahnite staré košele či obliečky, ktoré prípadne môžu padnúť za vlasť. Najlepšie sú bavlnené plátna, s ktorými sa dobre pracuje, nešmýkajú sa a ani sa nevyťahujú.


Vyskúšajte si najskôr rovné šitie. Skúste ušiť jednoduché vrecúško, povlak na vankúš alebo napríklad kapsičku na mobil. Keď si začnete byť istí v základoch, pustite sa do odvážnejších projektov. Skúste si rôzne krivky a oblúčiky. Prvými produktmi môžu byť napríklad trenírky s jednoduchým tunelom na gumu v páse alebo okrúhly sedací vankúš.