Ako a čím najviac zaujať na pohovore?

Nikdy nepodceňujte silu veľkého životopisu. Možnosť prezentovať svoje najlepšie vlastnosti a talent na jednom liste papiera je neuveriteľne dôležitým nástrojom na upútanie pozornosti potenciálneho zamestnávateľa. Bez ohľadu na to, ako zručný, očarujúci alebo úžasný môžete byť osobne, budete potrebovať skvelý životopis.

Získanie vysnívanej práce alebo vybraného miesta však nie je ľahké - najmä ak súťažíte s mnohými ďalšími kandidátmi.

Ako teda môžete zostaviť svoj životopis takým spôsobom, aby ste získali viac šancí? Tu je niekoľko vecí, ktoré môžete pre svoj úspech urobiť hneď teraz. Nezabudnite však, že:

Kde je málo úsmevu, tam je málo úspechu.“

(Andrew Carnegie)

1. Ukážte svoje zručnosti

Ak ste grafický dizajnér, „zafarbite“ svoj životopis tými najlepšími ilustráciami a skúsenosťami s photoshopom. Ak ste spisovateľ, mali by ste si skontrolovať gramatiku a popisné texty. Ak pracujete v oblasti technológií, nezabudnite udržiavať veci čisté a optimalizované.

Ukážte svojmu potenciálnemu zamestnávateľovi, že už poznáte pravidlá cestnej premávky a viete si v prípade potreby na služobnú cestu správne zbaliť aj nové cestovné kufre.

2. Prispôsobte svoj životopis každej profesii

Aj keď to nie je absolútne nevyhnutné, môže byť užitočné nastaviť svoj životopis pre každú prácu, o ktorú sa uchádzate tak, že dáte príslušným zručnostiam trochu väčší dôraz ako ostatní. To je niečo, čo sa dá urobiť v ktorejkoľvek časti životopisu. Tak to skúste.

3. Používajte správne kľúčové slová

Nielen internet a webové stránky, ale čokoľvek dnes musí byť vyjadrené správnymi kľúčovými slovami. Určité slová, ktoré upútajú pozornosť. Napríklad pre tvorivého človeka je neuveriteľne dôležité byť „tvorcom chuti“. Pre tých, ktorí prekladajú, nezabudnite uviesť jazyky, v ktorých môžete písať.

Nájdite preto slová, ktoré sú pre konkrétne zameranie dôležité a dobre ich v praxi používajte. Nezabudnite pritom ani na vhodný odev, ktorý môže byť dobrým komunikačným nástrojom tiež. O umocnenie myšlienok a zaujímavých podnetov na pohovore sa predsa vkusná pánska košeľa postará veľmi rýchlo.

4. Ponúknite adekvátne štatistiky

Aj keď je chvála a niekoľko certifikátov na pohovore veľkolepým bonusom, nakoniec sa nič nedá porovnávať s holými faktami. Webové stránky a platformy závisia od počtu divákov, obchody od výnosov a výskum závisí od štatistík. Pokúste sa preto zahrnúť do svojho životopisu čo najviac skutočných údajov, ktoré zvýšia vaše šance na úspech dvojnásobne.

Zdroj obrázka: George Rudy/Shutterstock.com