Ako začať so včelárstvom?


Včelárenie nesporne patrí medzi veľmi zaujímavé a dôležité odvetvia poľnohospodárskej výroby. Hoci včelie príbytky štatisticky rátame stále na státisíce, stav chovateľov včiel z roka na rok klesá. Doba sa zmenila: vstupné náklady na zriadenie včelnice sú vysoké, prísnejšie sú aj predpisy súvisiace so včelárením, dokonca vzrástli nároky na vedomosti chovateľov včiel. Včelárstvo dnes, podobne ako iné oblasti poľnohospodárstva, nepatrí medzi vyhľadávané profesie, kde sa peniaze sypú. „Poľnohospodárstvo a farmárčenie je skôr životný štýl ako profesia, je potrebné zmieriť sa s tým, že na vrchole sezóny sa pracuje 12 aj viac hodín denne,“ hovorí Róbert Chlebo, ktorý včelárstvo vyučuje na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.
Ak vás včelárstvo zaujalo, nemusíte si hneď zabezpečovať včely, pretože rýchle začiatky končia aj rýchlym koncom. V prvom rade je potrebné si o nich čo najviac zistiť napríklad z kníh či od iných skúsených včelárov.
1.Naozaj chcete byť včelárom/včelárkou?

Vaše rozhodnutie musíte najprv poriadne zvážiť, než sa rozhodnete pustiť sa do včelárstva. Byť včelárom, to nie je med lízať. Na prvom mieste by ste si mali byť istí, že nie ste alergickí na včelie bodnutie. Skúste sa o tom presvedčiť u alergológa, pretože aj s ochranným odevom sa nedá bodnutie vylúčiť. Ďalšou vecou na zváženie sú aj náklady, ktoré nemusia byť tak skoro pokryté. Na začiatku včelárenia je pravdepodobná malá produkcia medu. Okrem toho na mede zas tak veľa nezarobíte a včeláreniu je potrebné venovať množstvo času. Ak vám ide len o peniaze, v tom prípade pre vás včelárstvo nebude najlepšie riešenie. Profesia vás musí v prvom rade baviť.
2.Kedy kupovať včelstvo a kam ho umiestniť?

Kúpením včelstva sa zbytočne rýchlo nenáhlite, aby ste nespravili chybu. Včelstvo môžete kúpiť v ktorúkoľvek ročnú dobu no spravidla to býva buď zazimované včelstvo alebo na jar, po jarnom prelete. Pre začiatočníkov sa zazimované včelstvo neodporúča. Čo sa týka umiestnenia, tak to by malo byť pravdaže čo najbližšie rastlín s veľkou produkciou peľu. Avšak aj keď sa v blízkom okolí nenachádza dosť surovín, včely si dokážu poradiť a za medom letia aj 6 kilometrov. Terén by mal byť slnečný, teplý, suchý a v závetrí.
3.Ako sa dá roj získať alebo kde a koľko včiel kupovať?

Roj je najprirodzenejšia cesta rozmnožovania včelstva. Pravda je aj viac riziková, kedže včelstvo nemusíme chytiť a môže uletieť. Včelstvo sa odchytí a usadí do nového úľa. Musíme si dať pozor, aby to bol prvoroj, lebo nasledujúce poroje majú neoplodnenú matku a tá by sa takisto mohla stratiť počas svadobného tanca. Ak chcete včelstvo kupovať, v obchodných reťazcoch ho nenájdete. Včelstvo je možné kúpiť výhradne od včelára, ktorý vám garantuje jeho bezchybný zdravotný stav.  Ak včelstvo kupujete a ste začínajúci včelár, ideálny počet je 3 až 5 rodín. Jedno včelstvo na začiatok sa nedoporučuje.
4.Aký typ úľa?

Úle si vyberajte podľa toho, aby sa vám čo najlepšie a najefektívnejšie pracovalo. Preto je najlepšie voliť moderné a nádstavkové včelárenie. Do úvahy nepripadajú staré úle, ktoré nemajú ani oddeliteľné dno. Čo sa týka rámkovej miery, je až nutnosťou, aby mali všetky úle rovnakú rámkovú mieru. Obzvlášť pre začiatočníkov. Najpoužívanejšia rámková miera je 39cm x 24cm.
5.Aké potrebujete včelárske náradie?

Včelárske náradie pre chov včiel obsahuje spustu položiek, no nie všetky potrebuje včelár pri zahájení chovu. Bez niektorých sa však nezaobídete a nie sú najlacnejšie. Pre manipuláciu sa doporučuje zabezpečiť si rozperák, metličku a dymák. Pri vytáčaní medu sa nezaobídete bez odviečkovacej vidličky, medometu a sitka na vyčistenie medu. Pokiaľ krmítko nie je súčasťou úľa, treba ho dokúpiť pre podávanie zimných zásob.
6.Čím sa chrániť?

Pri včelárení musíte brať veľký ohľad na ochranu. Na hlavu používajte včelársky klobúk, kuklu alebo závoj. Pre ochranu si môžete kúpiť aj kombinézu, ktorá však nie je nutná. Tá ja bielej farby a kvôli nej na vás potom včely neútočia. Totižto žiaden prirodzený predátor takúto farbu nemá. Pri manipuláciou s rámkami môžu byť dobrou pomôckou včelárske rukavice. Nie sú však nevyhnutné. S rukavicami musíte byť veľmi opatrní, pretože strácate cit v rukách. Tak sa vám môže stať, že nejakú včelu nechtiac rozpučíte, čo spôsobí zúrivosť ostatných.
7.Aké druhy medu sa dajú získavať a ako ho vylepšiť?

Včelí med, ktorý vytočíte z plástov, môže byť – kvetový, lipový, agátový, repkový, horský, medovicový ale aj vresový alebo pohánkový. Majú rôzne farby, vône, chute a zloženia. Každá jedna z týchto vlastností je daná oblasťou a obdobím, v ktorom včely zbierajú rôzne druhy nektáru alebo medovicu – takto môže včelár získať med buď z kvetene alebo z lístia, ihličia a stromov. Ešte lahodnejšiu chuť a osobitejšiu arómu majú ochutené medy. Medzi obľúbené prísady patrí napríklad kakao, škorica, čili papričky, zázvor, orechy, či sušené ovocné plody. Z medu je možné vyrobiť pravdaže aj kráľovský nápoj - medovinu. Každý druh medu je výnimočný a rovnako je to aj s medovinou. Chuť medoviny je z rôznych druhov medu rôzna.
8.Aké liečivé účinky má med?

Pôsobí antibakterialne a protizápalovo, podporuje trávenie, posilňuje centrálnu nervovú sústavu a psychiku, posilňuje srdce, zlepšuje a urýchľuje hojenie rán, ľahko stráviteľnými cukrami dodáva telu okamžite využiteľnú energiu, zlepšuje a prehlbuje spánok, zbavuje organizmus jedov, podporuje rast imunity, je podporným prostriedkom liečenia pečene a pankreasu, je podporným prostriedkom pri liečení ochorení z ožiarenia, napomáha pri liečení migrény, používa sa na liečenie vredových ochorení žalúdka a dvanástnika, pomáha liečiť vírové ochorenia, ochorenia dýchacích ciest, zápaly nosohrtanu...