Ako bezpečne zaobchádzať so zábavnou pyrotechnikou

1.Viem čo kupujem
Zábavná pyrotechnika býva výrobcami radená do kategórií podľa spôsobu použitia, účelu, úrovne nebezpečenstva a hladiny hluku, ktorý vytvára. Tieto kategórie určujú pravidlá použitia pyrotechniky a teda informujú pre koho je produkt určený. Niektoré typy zábavnej pyrotechniky si vyžadujú odborné znalosti, nektoré môžu zapaľovať len dospelý a iné sú vhodné aj pre deti.
2.Odpaľovanie pyrotechniky
Pri odpaľovaní záleží na tom o aký typ pyrotechniky sa jedná.

Petardy - malé no veľmi nebezpečné si vyžadujú pozornosť. Pri odpaľovaní je vhodné ich držať medzi palcom a ukazovákom. Ak by prišlo k predčasnej detonácií, výbuch Vám iba roztiahne prsty. Zovretá dlaň by mohla zapríčiniť veľmi bolestivé zranenie.

Rakety -  je potrebné aby mali neporušenú paličku (stabilizátor). Rakety nikdy nezapichávame do snehu alebo zeme. Pre odpaľovanie využívame sklenené fľaše, najlepšie zaistené v prepravke. Dlhšie rakety si vyžadujú odpaľovaciu trubku, ktorej dĺžka zodpovedá aspoň dvom tretinám dĺžky stabilizátora.

Guľové pumy – pri odpaľovaní je potrebné zaistiť mažiar pred prevrhnutím. Ideálne je ho umiestniť na rovnú plochu. Po každom odpale je potrebné vyčistiť mažiar od odpadkov predchádzajúcej detonácie.

Ohňostroje – kompaktné a cenovo výhodné a veľmi populárne. Tiež si vyžadujú rovný povrch a zaistenie proti prevrhnutiu.

Samozrejmosťou by mal byť voľný priestor nad pyrotechnikou a teda dbajte na to aby na blízku neboli žiadne stromy alebo vysoké budovy.
3.Na vzdialenosti záleží
Na každom obale pyrotechniky by mala byť uvedená bezpečná vzdialenosť pre odpaľovanie. Minimum je však v praxi 5 metrov, ideálna vzdialenosť 10 metrov, všetko však záleží od veľkosti pyrotechniky. Pre pozorovateľov je najlepšia vzdialenosť 20 a viac metrov.
4.Pyrotechnika a byty
Väčšinou sa neodporúča používať pyrotechniku v byte vôbec. Prskavky sú kapitola sama o sebe a mnoho vypálených kobercov však hovorí v ich neprospech. Pre prskavky odporúčame radšej balkóny. To však neplatí na všetky vyššie už zmienené produkty zábavnej pyrotechniky. Hoci je dosť populárne odpaľovať rakety z balkónov, plameň zážihu však potrebuje priestor, ktorý Váš balkón poskytnúť nevie.