Základná 2D verzia CAD programu: kedy vám postačí?

Zamýšľate sa nad otázkou, či používate na technické kreslenie ten najvhodnejší program? Niekedy vám postačí pri tvorbe výkresov jednoduchší 2D CAD. Pozrime sa, v ktorých prípadoch to platí a nemusíte príliš špekulovať.

Zvážte, aké funkcie využívate a aké nie

Nepotrebujete funkcie ako sú 3D modelovanie či objemové funkcie (sčítanie, odčítanie, prienik), ale požadujete skôr databázu súčiastok a profilov? Chcete výkres na základe medzinárodných a národných noriem či vlastných štandardov?

2D verzia programu na technické kreslenie vám poskytne neobmedzené možnosti vďaka bohatej výbave typov čiar, šrafov, kótovacích štýlov, výkresových šablón. V 2D verzii môžete nájsť aj pomocníkov ako sú lupa a dynamické bloky. Zjednoduchšia prácu na akomkoľvek technickom výkrese.


2D CAD program – čo by v ňom nemalo chýbať?

Kvalitný 2D program na technické kreslenie vám vytvorí presný výkres bez chýb jednoducho a bez zbytočnej straty času. Počas kreslenia, modelovania či zmien v návrhoch dostávate od programu okamžitú spätnú väzbu. Želaný výsledok uvidíte ešte pred samotným potvrdením príkazu. Takýto program takisto vždy obsahuje asociatívne (prispôsobivé) kóty a pripojenie referencií (externých súborov vo forme DWG, DGN, PDF).


Na čo ďalšie myslieť pri výbere CAD programu?

  • cenová dostupnosť a vaše možnosti (základná verzus rozšírená verzia programu)

  • účel a využívanosť programu (čo pomocou programu chcete vytvárať / veľkosť a typ projektov)

  • profesia / špecializácia strojári, technici, geodeti, architekti, zamestnanci samospráv…


Nemáte nadštandardné požiadavky a hľadáte jednoducho niečo univerzálne na 2D technické kreslenie? Stavte na CAD programy ako sú GS Soft Standard (cenovo najdostupnejší) či GS Soft Professional (skvelá alternatíva za veľký AutoCAD). Poskytnú vám všetko, čo potrebujete a ešte o niečo navyše.