Ako nenaletieť podvodníkom a vybrať si realitnú kanceláriu?

Realitné podvody sa dnes stavajú čoraz častejším javom. Ako sa však takýmto situáciám vyhnúť a odhaliť realitných podvodníkov včas? Pripravili sme pre Vás 5 rád, ako na to!
1.Výber realitnej kancelárie
Pri výbere sa nikdy nespoliehajte iba na informácie uvedené na webových stránkach realitnej kancelárie. V prípade renomovaných realitných kancelárií to pravdaže nie je pravidlom, pri menších a menej známych kanceláriách a makléroch si nájdite informácie o skúsenostiach zákazníkov napríklad na diskusných fórach, sociálnych sieťach a podobne. Informácie o spoločnostiach si overte aj v Obchodnom registri SR.
2.Overte si oprávnenie makléra
Ak sa chystáte využiť služby makléra, je dôležité, aby ste si hneď na začiatku preverili jeho oprávnenie na vykonávanie činnosti. Či už ide o reality Bratislava, alebo reality Lučenec, vždy si všetko preverujte. Podvodníci, ktorí sa venujú realitným obchodom, prevádzkujú túto činnosť väčšinou bez oprávnenia. Seriózni makléri sa budú vedieť preukázať živnostenským listom, dohodou o vykonávaní práce alebo riadnou zmluvou s realitnou kanceláriou.
3.Pozor na vyžadovanie poplatkov a provízií vopred
Veľa podvodníkov s realitami využíva práve tento nekalý ťah. Pod rôznymi zámienkami si od klienta vyžiadajú poplatky a provízie vopred. Pri serióznych makléroch sa však s takýmto prístupom nestretnete, peniaze sa riešia až po zrealizovaní obchodu.
4.Pozor na predajcov, ktorí nepoznajú nehnuteľnosť 
Nevie Vám maklér alebo majiteľ nehnuteľnosti odpovedať na dôležité otázky? V takomto prípade by ste mali byť obozretný. Pokiaľ sa neznalosť týka základných informácií ohľadom stavu, pôvode alebo parametroch nehnuteľnosti, ide v mnohých prípadoch o podvod.
5.Pozor aj na falošné dokumenty
V prípade realít sa odporúča využiť pri návrhoch a podpisoch zmlúv služby právnika. Vďaka jeho odbornosti sa dokážete vyhnúť prípadným problémom s administratívnymi náležitosťami zmlúv a odhaliť tak špekulantov, ktorí sa Vás snažia pripraviť o peniaze.