Ako vybrať dobré a vhodné priemyselné osvetlenie?

Svetlo zohráva v našom živote obrovskú úlohu. Nakoľko ho ale v uzavretých priestoroch nie je vždy dostatok, vybavujeme si naše bývanie tým umelým, ktoré dokáže to prirodzené dnes veľmi dobre a jednoducho alternovať. Platí to aj v prípade priemyslu, v ktorom je osvetlenie ešte dôležitejšie, pretože od neho závisí bezpečnosť, kvalita práce a pohodlie zamestnancov. Schopnosť osvetlenia prinášať nášmu životu ten správny smer je však daná tým, ako si ho vieme na základe jednotlivých a dôležitých parametrov vybrať.

Aby sme vám to aspoň z časti uľahčili, tu je niekoľko užitočných referenčných parametrov správneho priemyselného osvetlenia.

    1. Jas priemyselného osvetlenia je základ

Vo všeobecnosti by sme mohli parameter jasu dobrého priemyselného osvetlenia vysvetliť ako mieru výkonu vyžarovaného zdrojom svetla v danom smere na konkrétnu jednotku plochy priestorového uhla. Je to teda objem svetla, ktoré je z konkrétneho zdroja do okolia vyžarované pod určitým uhlom. Patrí k veľmi dôležitej charakteristike priemyselného osvetlenia.

Určiť jas, ktorý je základnou fyzikálnou vlastnosťou svetla, vám pri danom osvetlení pomôže svetelný tok. Čím je tento parameter vyšší, tým je LED osvetlenie jasnejšie.

    1. Farba svetla

Ďalším dôležitým parametrom nielen priemyselného osvetlenia je jeho farba. CCT (Correlated Colour Temperature - Korelovaná farebná teplota) je jednotka merania na identifikáciu farby svetla, ktorá je vyjadrená hodnotou K. Návrh kvalitného osvetlenia by mal zohľadňovať aj túto dôležitú vlastnosť, pretože aj farba svetla môže mať na náš výkon výrazný vplyv.

Vo veľkých priemyselných budovách to platí dvojnásobne, tu je úroveň osvetlenia a jeho farby rozhodujúca pre udržanie dobrých zdravotných a bezpečnostných postupov a maximálnej efektívnosti práce.

    1. Životnosť osvetlenia

Napriek tomu, že jednou z hlavných výhod dnešného moderného LED osvetlenia je dlhá životnosť, určite nie je nekonečná a časom aj výkon tohto typu svetla klesá. Napriek tomu je však dlhá životnosť pri výbere priemyselného LED osvetlenia dôležitou výhodou.

Oveľa menšia potreba výmeny svetelných zdrojov vám šetrí čas aj peniaze a po určitom období vynahradí aj vyššie investície.

    1. Úroveň IP ochrany

Znížiť kvalitu a výkon osvetlenia môže aj jeho kontakt s cudzím telesom alebo iným vonkajším vplyvom. Prachové častice, voda a vlhkosť nie sú v skladoch ojedinelé podmienky, ktoré môžu osvetleniu uškodiť. Na tento účel sa preto vo výrobe vybavujú aj svetelné zdroje špeciálnou ochranou, ktorú deklaruje hodnotenie IP. Čím sú IP a teda úroveň ochrany proti vniknutiu cudzieho telesa do krytu elektrického zariadenie vyššie, tým je osvetlenie vhodné aj do často mimoriadne drsných pracovných priestorov.

Ak teda chcete zaistiť svojej výrobe cez správne osvetlenie tú najvyššiu mieru efektivity, nezabudnite pri jeho výbere dbať na všetky spomínané parametre.

Zdroj obrázka: SingleApp Photos/Shutterstock.com